19 / 04 / 2024

Emlak vergisi ödemeleri yarın başlıyor!

Emlak vergisi ödemeleri yarın başlıyor!

Türkiye sınırlarında yaşayan kişiler için emlak vergisi ödemeleri yarın başlıyor. Vergi ödemeleri Kasım ayı boyunca devam eden Bu tarihleri kaçıran vergi mükelleflerine ise para cezası kesilecek.



Türkiye sınırları içerisinde gayrimenkulü olanların, her yıl mayıs ve kasım aylarında iki taksit halinde emlak vergisi ödemeleri gerekiyor. Bina, arsa ve arazi için ödenen bu vergileri belediyeler tahsil ediyor. Bu kapsamda 2020 yılı ikinci taksitin Kasım ayı sonuna kadar ödenmesi gerekiyor.

Kimler vergi mükellefi?

Bina vergisini, binanın maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa binaya malik gibi tasarruf edenler ödeyecek. Bir binaya paylı mülkiyet durumunda malik olanlar, hisseleri oranında mükellefler sayılıyor. Elbirliği mülkiyette malikler vergiden müteselsilen sorumlu tutuluyor.

Emlak vergisinden kimler muaf?

Bazı kişiler ise belli şartları sağlamaları halinde emlak vergisinden muaf oluyor. Aslında muaf demek pek de doğru değil; onlar için emlak vergisi oranı indirimli (yüzde 0) olarak uygulanıyor

Emlak vergisinde muafiyet

- Hiçbir gelir olmayan,
- Sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları aylıktan başka geliri olmayan emekliler,
- Gaziler,
- Engelliler,
- Şehitler,
- Dul ve yetimler,
- İşsizler

Emlak vergisi nasıl hesaplanır?

4 yılda bir takdir komisyonlar tarafından belirlenen emlak değerleri yeniden tespit ediliyor. Son olarak 2017 yılında tespit edilen değerler, 2021 yılına kadar geçerli oluyor. Ara yıllarda belirlenen rakama yeniden değerleme oranı ekleniyor. Yeniden değerleme oranı bu yıl için yüzde 22.58 oldu. Bu durumda, Emlak Vergisi değeri yeniden değerleme oranının yarısı olan (yüzde 23.73/2) yüzde 11.29 artırılarak hesaplamalarda bulunabilecek.

Ödemeyen yandı

Mükelleflerin herhangi mağduriyet yaşamaması için gerekli ödemeleri belirtilen tarihler arasında yapmaları gerekiyor. Bu tarihleri kaçıran vergi mükellefler için ise cezai işlem verilecek. Vergi dönemini geçiren mükellefler için her ay için yüzde 2 oranında gecikme zammı kesilecek.

Borç nasıl öğreniliyor? 

Emlak vergisi borcu olup olmadığını öğrenmek ve teyit etmek isteyenler, bu işlemleri bağlı bulundukları belediyelerden veya e-Devlet aracılığıyla Gelir İdaresi Başkanlığı’nın (GİB) sunduğu İnternet Vergi Dairesi hizmeti işlemlerinden öğrenebiliyor.

Nereye ödeniyor? 

Emlak vergisi taksitleri vatandaşların bağlı olduğu belediyeye direkt olarak yapılıyor. Ek olarak dileyen vatandaşlar belediyelerin banka hesaplarına da ödeme yapabiliyor. Pandemi döneminde ise  banka şubelerine gitmek istemeyenler bankaların mobil uygulamalarından da bu işlemi gerçekleştirebilir.

Emlak vergisi iadesi

Birçok vatandaş emlak vergisinden muaf  tutuluyor. Bu kişilerin mağduriyetlerini gidermek amacıyla açıklanan süre içerisinde başvurularını iletmesi halinde vergi iadesi alınabiliyor.

Vergi Usul Kanunu'na göre açıklanan emlak vergisi iadesi 5 yıllık süreyi kapsayacak şekilde yapılıyor. İlgili kanuna göre; emlak vergisi muafiyeti olmasına rağmen ödeme yapan kişilerin geriye dönük olarak 5 yıllık ödenen vergilerinin iade başvurusunu belediyeler üzerinden yapılabiliyor.

Vergilerin ödendiği belediyeden yapılan başvurularda kişilerin yanında emlak vergisi iade dilekçesinin olması şartı bulunuyor.

15 soruda emlak vergisi muafiyeti!

Gayrimenkul sahipleri dikkat! Emlak vergisi ile ilgili her şey!


Geri Dön