26 / 04 / 2024

Emlak vergisi ödemeleri yarın başlıyor!

Emlak vergisi ödemeleri yarın başlıyor!

1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu gereğince arsa, arazi, mesken ve işyeri gibi tüm taşınmaz mallar emlak vergisine tabi tutuluyor. Vergi ödemeleri iki taksitte yapılabiliyor. 2015 yılı emlak vergisi ödemeleri yarın başlıyor...



Emlak vergisi ödemeleri yarın başlıyor!

Emlak vergisi, gayrimenkuller için ödenmesi gereken vergi olarak karşımıza çıkıyor. 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu gereğince arsa, arazi, mesken ve işyeri gibi tüm taşınmaz mallar emlak vergisine tabi tutuluyor.


Verginin mükellefi taşınmaz malın sahibi oluyor. Mükellefiyet, taşınmazın satın alındığı seneyi takip eden yılda başlıyor. Taşınmaz mala sahip olunan süre içerisinde devam ediyor.


İki eşit taksit halinde ödenevilen verginin ödemeleri bağlı belediyeye yapılıyor. Taşınmaz malların bir başka şehirde olması halinde ödemeler tüm belediyelerden PTT Havalesi veya Belediyelerin Banka Hesap Numaralarına Emlak Vergisi Mükellef numarasının yazılması halinde yapılabiliyor.


Emlak vergisi dönemleri 2015..

Emlak vergisi 1. taksitleri: Mart, Nisan ve Mayıs ayları.

Emlak vergisi 2. taksitleri: Kasım ayı.


Emlak vergisi ayrıca internet üzerinden de yapılabiliyor. Belediyenin "e-belediye" sistemini kullanıyor olması halinde, ödemeler internet üzerinden online bir şekilde de yapılabiliyor. 


Emlak vergisi için ödenecek bedel, taşınmazın değerine ve türüne göre belirleniyor. Meskenlerin vergi oranı büyükşehir sınırlarında binde 2; büyükşehir olmayan yerlerde ise binde 1 olarak karşımıza çıkıyor. 


Diğer binalarda (işyeri, dükkan) emlak vergisi oranı büyükşehirde binde 4, büyükşehir olmayan belediyede ise binde 2 olarak uygulanıyor.


Arsa ve arazilerde ise vergi şu oranlar şu şekilde; Büyükşehirdeki bir arazinin vergi oranı binde 2, büyükşehirde olmayan bir arazinin vergi oranı binde 1; Büyükşehirdeki bir arsanın vergi oranı binde 3, büyükşehirde olmayan bir arazinin vergi oranı binde 6 oranı ile vergi hesabı yapılıyor.



Emlak vergisi bildirim süresi!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön