25 / 04 / 2024

Emlak vergisinde dikkat edilecekler!

Emlak vergisinde dikkat edilecekler!

Emlak vergisi, gayrimenkuller için ödenen vergilerin başında geliyor. Sizin de eviniz, işyeriniz, arsanız ya da araziniz varsa bu vergiyi ödemek ile mükellef oluyorsunuz. Peki, emlak vergisi nasıl ödenir? Emlak vergisinde dikkat edilecekler nelerdir?



Emlak vergisinde dikkat edilecekler!

Emlak vergisi, gayrimenkuller için ödenen vergilerin başında geliyor. Emlak vergisi mesken, işyeri, arsa ve araziler için her sene ödeniyor. Verginin mükellefi taşınmaz malın sahibi oluyor.


Sizin de eviniz, işyeriniz, arsanız ya da araziniz varsa bu vergiyi ödemek ile mükellef oluyorsunuz. Peki, emlak vergisi nasıl ödenir? Emlak vergisinde dikkat edilecekler nelerdir?


Emlak vergisi ödemesi taşınmaz malın bağlı olduğu belediyeye yapılıyor. Vergi için ödenecek bedel ise taşınmazın değeri üzerinden emlak vergisi oranının hesaplanması ile bulunuyor.


Emlak vergisi büyükşehir belediyelerinde yüzde 100 artırımlı olarak uygulanıyor. Emlak vergisinde dikkat edilecekler ise şu şekilde sıralanıyor:


Emlak vergisi öderken bunlara dikkat edin.

-Taşınmaz satın alan kimselerin vergi mükellefiyeti bir sonraki sene başlıyor. Buna göre, 2015 yılında alınan gayrimenkuller için vergi mükellefiyeti 2016 yılında başlayacak. 2015 yılına ait vergi ise eski malik tarafından ödenecek.


-Taşınmaz satın alan kimselerin yıl sonuna kadar emlak vergisi beyannamesi vermeleri gerekiyor. Vergi beyanı en son 31 Aralık 2015 tarihinde veriliyor.


-Emlak vergisi iki taksitte ödenebiliyor. Ödeme yaparken taksit döneminin kaçırılmaması gerekiyor.


-Emlak vergisinin ilk taksiti Mart, Nisan ve Mayıs aylarında; ikinci taksiti ise Kasım ayında ödeniyor.


-Ödemenin geciktiği her ay için yüzde 1.40 oranında “emlak vergisi gecikme zammı” alınıyor


-Emlak vergisi için meskenlerde muafiyet uygulaması bulunuyor. Muafiyet için gerekli şartları taşıyan kimselerin belediyeye bir dilekçede başvurmaları gerekiyor.


-Muafiyetten haberi olmadan vergi ödeyen kimseler, geriye dönük 5 yıllık verginin iadesini isteyebiliyor.



2015 emlak vergisi 2. taksit son gün ne zaman?




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön