25 / 04 / 2024

Emlak vergisinde muafiyet şartları neler?

Emlak vergisinde muafiyet şartları neler?

Gayrimenkul sahipleri yılda iki kez emlak vergisi ödüyor. Peki kimler emlak vergisi ödemelerinden muaf tutuluyor? İşte, emlak vergisi muafiyetiyle ilgili detaylar...



1986 yılından itibaren belediyeler tarafından toplanmakta olan emlak vergisi, gayrimenkul sahipleri tarafından her yıl düzenli olarak ödeniyor. Düzenli ödenmediği durumda her ay için yüzde 1.6 gecikme faizi uygulanıyor. 

Sabah'ta yer alan habere göre; her sene belediyeler tarafından toplanmakta olan emlak vergisi tek seferde ya da iki taksitle ödenebilir. Senede iki sefer olmak üzere emlak vergisinin ilk taksiti Mayıs, ikinci taksidi ise Kasım'da ödeniyor. Fakat emlak vergisinden muaf olan kişiler, bu vergiyi ödemiyor.

Kimler emlak vergisi ödemesinden muaf tutulur?

Emlak vergisi kanununa göre emlak vergisinden muaf kişilerin, (mesken sahibinin) ev hanımı, dul, işsiz, şehit yakını, gazi, engelli ya da emekli olması gerekiyor. Emlak vergisinden muaf olmak için muafiyet koşullarını sağlaması gerekiyor. 

Brüt 200 metrekareden küçük evler emlak vergisinden muaf tutuluyor. Fakat brütün dışında kalan hol, kapalı otopark ve merpen boşluğu gibi alanlar da hesaplanır. Bu durumda hala brüt alanın altındaysa kişi emlak vergisinden muaf tutulmakta. 

Başka bir evde kısıtlı kullanım hakkı olan kişiler de evin toplam brüt metrekaresine katılmakta. Bu durumda hala brüt alanın altındaysa kişi emlak vergisinden muaf olur. 

Yazlık ev sahibi olan kişiler de (yaz - kış bu evde yaşandığını kanıtlaması halinde) emlak vergisinden muaf sayılır. 

SGK'dan alınan belgelerle vergi mükellef olmadığının ispatlanması halinde de emlak vergisinden muaf olunuyor.

Emlak vergisi alınmayan kişiler

İşsiz
Ev hanımı
SGK'dan aldıkları aylıktan başka geliri olmayanlar
Gaziler
Engelliler
Şehit yakını
Dul ve yetimler

Emlak vergisi muafiyetine nasıl başvurulur?

Emlak vergisi muafiyetinden faydalanmak isteyen vatandaşların muaf olunacak koşulların tümünü karşılaması durumunda gayrimenkulün bağlı bulunduğu belediyeye başvurarak, bu durumu bildirmesi muafiyet için yeterli oluyor.

Başvuru esnasında veya öncesinde bu durumdan habersiz emlak vergisi ödediyseniz eğer son 5 yılda ödediğiniz emlak verginizin iadesi de istenebiliyor. 

Emlak vergisi muafiyet dilekçesi nasıl yazılmalıdır?

Yazacağınız dilekçe, bağlı olunan Belediye Başkanlığı Mali Hizmetler Müdürlüğü dikkatine yazılmalıdır.

Vergi muafiyetinden faydalanmak için gerekli tüm koşulları sağladığında ilişkin detaylı beyan verilmesi gerekiyor. 

Son olarak; açık adres, vergi sicil, ada, parsel ve pafta numarasını da yazıp dilekçe tamamlanmalı.

Gayrimenkul sahipleri dikkat! Emlak vergisiyle ilgili her şey!


Geri Dön