19 / 03 / 2024

Emlak vergisinde muafiyet şartları neler? 

Emlak vergisinde muafiyet şartları neler? 

Ev sahiplerinin yakından ilgilendiği  emlak vergisinde taksit ödeme süreci devam ediyor. Peki, emlak vergisinden kimler muaf tutuluyor? İşte detaylar...



Ev sahiplerini yakından ilgilendiren emlak vergisi için bir takım muafiyet kuralları bulunuyor. Ev sahibi bazı vatandaşlar belirlenen kriterleri karşılaması halinde emlak vergisi ödemiyor.

Hiçbir geliri olmadığını gösteren ev hanımları ile işsizler ve sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları aylıktan başka geliri bulunmayan emekliler, gaziler, engelliler, şehitlerin dul ve yetimleri emlak vergisinden muaf tutuluyor. 

Her konut için geçerli mi? 

Hak sahiplerinin Türkiye içerisinde yer alan brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek evler için vergi alınmıyor. Birden fazla hissesi bulunanlar ya da emekli olmasına rağmen çalışıp maaş alanlar da bu imkandan yararlanamıyor. Engelli, gazi, dul ve yetimlerin başka geliri olup olmadığına bakılmıyor. Engelli emekli çalışsa da vergi ödemiyor.

 Emlak vergisinde muafiyet şartları neler? 

Aynı ev iki kişiye ait ise ödemeler ne olur? 

200 metrekare büyüklüğündeki evde emeklinin ya da diğer hak sahiplerinin hissesi bulunuyorsa hisse oranları kadar vergiden muaf tutuluyor. 

Yurtdışında emekli olanlar vergi öder mi? 

Vergi istisnasından sadece Türkiye'deki sosyal güvenlik kurumlarından emekli olanlar faydalanabiliyor. Yurt dışından emekli olanlar da emlak vergisi ödemesi gerekiyor.

Konutta oturma şartı bulunuyor mu?

Hayır. Bu evde oturmanız ya da kiraya vermiş olmanız hakkınızı kaybetmenize neden olmaz. Bu evde oturmayıp başka yerde kira veriyorsanız emlak vergisi ödemesinden muafsınız. Fakat kira gelir vergisi ödemekle yükümlüsünüz.

 

Dul maaşı alan vergi öder mi? 

Eşinden dolayı ölüm aylığı alan emekliler de bu gelirleri olduğu halde emlak vergisinden muaf tutuluyor.

Müracaat edilmeli mi? 

Hak sahiplerinin taşınmazın bağlı olduğu belediyeye dilekçeyle başvuru yapmaları gerekiyor. 

Emlak vergisinde muafiyet şartları neler? 

Ödenen vergiler ne olacak? 

5 senelik geriye doğru zaman aşımı süresi içinde ödediğiniz fazla vergileri iade alabilirsiniz. Bunun için o dönemlerde de koşulları taşıdığınızı tespit eder belgelerle belediyeye başvuru yapabilirsiniz. 

Herkes merak ediyor! Emlak vergisi için dava açılabilir mi?


Geri Dön