28 / 03 / 2024

Gayrimenkul sahipleri dikkat! Emlak vergisiyle ilgili her şey!

Gayrimenkul sahipleri dikkat! Emlak vergisiyle ilgili her şey!

Belediyeler tarafından toplanmakta olan emlak vergisi, mülk sahipleri tarafından her sene düzenli şekilde ödeniyor. Peki emlak vergisini kimler öder? Emlak vergisi nasıl hesaplanır? İşte emlak vergisine ilişkin tüm detaylar...



Çok sayıda vatandaş 2020 yılı emlak vergisi ödemelerini araştırıyor. Emlak vergisi sorgulamasından emlak vergisi hesaplaması, ödemesi ve muafiyetine kadar detaylı bilgi almak isteyen kişiler emlak vergisi hesaplamasının da nasıl yapıldığını merak ediyor. Emlak vergisi borcu olan vatandaşlar, emlak vergisi hesabının nasıl yapılacağını araştırıyor. 

1986'dan itibaren belediyeler tarafından toplanmakta olan emlak vergisi, mülk sahipleri tarafından her sene düzenli şekilde ödeniyor. Düzenli ödenmediği durumda her ay için yüzde 1.6 faizuygulanıyor. Sabah'ta yer alan habere göre; her sene belediyeler tarafından toplanmakta olan emlak vergisi ister tek seferde ister iki taksitle de ödenebiliyor. Senede iki sefer olmak üzere emlak vergisinin ilk taksiti Mayıs, ikinci taksidi ise Kasım ayında ödeniyor. 

Emlak Vergisi nedir?

Tüm taşınmazlar için yıllık olarak toplanan vergi emlak vergisidir. Emlak vergisi bazı yerlerde varlık vergisi olarak da isimlendirilir. Bina ve arazi olarak iki tür emlak vergisi bulunuyor. Ülkemiz sınırları içerisinde yer alan yapıların tümü, 1319 sayılı Kanun hükümlerine bağlı olarak bina vergisine tabi tutulur. 

Emlak Vergisi nasıl hesaplanır?

Emlak vergisine konu olan taşınmazlara her sene "yeniden değerleme oranı" uygulanarak emlak vergisi hesaplaması yapılıyor. Vergi hesabı, konutun bağlı bulunduğu belediyeler tarafından hesaplanır. Emlak vergisi hesaplamasında 2 temel değişken bulunuyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı tarafından ortak belirlenen binanın metrekaresinin normal inşaat maliyeti,

Belediyelerde kurulacak komisyonlar ve binanın yüz ölçümü ile belirlenecek asgari metrekare arsa birim değeridir.

Bu sebeple, binanın metrekaresinin normal inşaat maliyeti merkezi olarak belirlendiğinden; bu değer belediyeden belediyeye değişiklik göstermez. 

Asgari ölçüde arazi metrekare birim değeri belediye takdir komisyonları tarafından hespalanacağından; belediyeden belediyeye farklılık göstermesinin dışında, belediye içindeki caddelere ve sokaklara göre de değişebilir. 

Emlak Vergisi ne kadar?

2020 yılı için emlak vergisi artış oranı yüzde 22,58 oldu. Örneğin 2019 yılında ödenen 100 TL'lik vergi, 2020 yılında 122,58 TL olacak şekilde ödeniyor. 

Emlak vergisi öderken kültür payı adı altında bir katkı payı da ödeniyor. Kültür payı, ödeyeceğiniz vergi tutarının yüzde 10 olacak şekilde tahsil ediliyor. Örneğin 100 TL emlak vergisi ödeyen konut sahibi, o dönem için 10 TL de kültür katkı payı ödemesi yapıyor. 

Emlak Vergisi Oranları nedir?

Büyükşehir içinde kalan

meskenler için binde 1
binalar için binde 2
araziler için binde 1
arsalar için binde 3

Büyükşehir dışında kalan

meskenler için binde 2
diğer binalar için binde 4
araziler için binde 2
arsalar için binde 6

Kimler Emlak Vergisi öder?

Taşınmaz mala ait tapuda belirtilen kişi veya kişiler emlak vergisi ödemekzorunda. Ülkemizde çok sayıda kayıt dışı gayrimenkuller bulunduğundan bu durumda noterde senet veya sözleşme imzalanmalı. Bu belgenin imzalandığı gün vergi yükümlülüğü de başluyor. Miras yoluyla taşınmaz sahibi olan kişilerde de benzer bir süreç bulunmakta. İsminizin bir vasiyetnameye dahil edilmesi vergi yükümlülüğü altında olduğunuz anlamına gelmese de, vergi yükümlülüğü taşınmaz malın sahibinin vefat ettiği tarihten itibaren başlamaktadır. Taşınmaz malların birden fazla kişi tarafından miras alındığı durumlarda, vergi tutarı her yıl eşit olarak bölünür. 

Emlak vergisi nasıl ödenir?

Emlak vergisi ödemesi yapacak vatandaşların öncelikle belediyelerin vermiş olduğu beyannameyi doldurması gerekiyor. Beyanname için başvuru yapılırken vatandaşların yanlarından tapu, nüfus cüzdanı, (söz konusu bina ise) kullanım izninin fotokopilerini de yanlarında bulundurmaları gerekli. Beyanname için konutun bulunduğu adres, mükellefin vergi numarası ve ikamet adresi de mutlaka belirtilmeli.

Emlak Vergisi ne zaman ödenir?

Senede iki sefer ödenen emlak vergisinin ilk taksiti Mayıs'ta, ikinci taksiti ise Kadım'da ödeniyor. İsteyen vatandaşlar tek seferde de emlak vergisini ödeyebiliyor. 

Emlak Vergisi nereye ödenir?

Emlak vergisi borcu olup olmadığını öğrenmek isteyen vatandaşlar öncelikle belediyelerden, e-Devlet sistemi üzerinden ya da Gelir İdaresi Başkanlığı'nın hizmet verdiği İnternet Vergi Dairesi'nden emlak vergisi borcu olup olmadığını sorgulayabilir. 

Emlak vergisi, taşınmazın bağlı olduğu belediyelere ya da anlaşmalı olan bankalara ödeniyor. Ayrıca e-Devlet üzerinden de emlak verginizi sorgulayabilir varsa emlak vergisi ödemenizi kolay bir şekilde ödeyebilirsiniz. 

Ev sahipleri dikkat! 'Lüks' emlak vergisi piyangosu size de vurabilir!

Sıfır oranlı emlak vergisi arsalarda da geçerli mi?


Geri Dön