26 / 04 / 2024

Gayrimenkul sahipleri dikkat! Emlak vergileri ne zaman ödenecek?

Gayrimenkul sahipleri dikkat! Emlak vergileri ne zaman ödenecek?

Türkiye'de bulunan milyonlarca ev sahibi Mayıs ayında emlak vergisi ödemelerinin ertelenip ertelenmeyeceğini araştırıyor. Kira ile geçinen vatandaşlar emlak vergisini merak ediyor. Peki emlak vergisi ödemeleri ne zaman yapılacak? İşte emlak vergisiyle ilgili detaylar...



Kovid-19 salgının tüm dünyaya yayılmasından sonra birçok kişi hayatını kaybetti. Bu kapsamda salgının Türkiye'ye de etki etmesinden sonra devlet tarafından sağlık tedbirleri ve ekonomik tedbirler alınmaya başlandı. 

Koronavirüs nedeniyle alınan önlemlerin açıklandığı Torba Yasa maddelerinden biri de iş yeri sahiplerinin bu süreçte kira alamayacağı oldu. Bu ertelemeden sonra her yıl düzenli olarak emlak vergisi ödeyen iş yeri ve ev sahipler, Mayıs ayında emlak vergisinin ödenip ödenmeyeceğini ve ertelenme olup olmayacağını merak etmeye başladı. 

Milyonlarca gayrimenkul sahibini ilgilendiren 2020 emlak vergisinin ilk taksit ödemeleri 1 Mart'ta başlamıştı. 

EMLAK VERGİSİ BORÇ SORGULAMA NASIL YAPILIR?

Vatandşlar emlak vergi borcu sorgulamasını E-devlet üzerinden gerçekleştirebiliyor. 

EMLAK VERGİSİ ÖDEMELERİ NE KADAR?

Normal Yörelerde Büyükşehir Belediyesi

Binalarda Binde 2 Binde 4
Meskenlerde Binde 1 Binde 2
Arazilerde Binde 1 Binde 2
Arsalarda Binde 3 Binde 6 olarak ödeniyor.

EMLAK VERGİSİ ÖDEMESİ NASIL HESAPLANIR?

Emlak vergisinin hesaplanmasında 2 temel değişken mevcut. 

Bunlardan birincisi Maliye Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca müştereken belirlenen bina metrekare normal inşaat maliyet bedelleri; İkincisi ise belediyelerde kurulacak taktir komisyonlarınca belirlenecek asgari ölçüde arsa metre kare birim değeri ve binanın yüz ölçümü.

Asgari ölçüde arsa metre kare birim değeri ise belediye taktir komisyonları tarafından belirleneceğinden; belediyeden belediyeye değişikliğe uğrayacağı gibi, belediye içerisinde de sokak ve caddelere göre değişebilecektir. 

4 senede bir takdir komisyonları tarafından emlak değerleri yeniden hesaplanıyor. Son olarak 2017'de belirlenen değerler, 2021 yılına kadar geçerli sayılıyor. Ara yıllarda tespit edilen rakama yeniden değerleme oranı ekleniyor. Yeniden değerleme oranı bu yıl için yüzde 22.58 olarak hesaplandı. Buna göre, Emlak Vergisi değeri yeniden değerleme oranının yarısı olan (yüzde 23.73/2) yüzde 11.29 artırılarak belirlenecek. 

EMLAK VERGİSİNİ KİMLER ÖDEYECEK?

Bina vergisini, binanın maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de bulunmuyorsa binaya malik gibi tasarruf edenler emlak vergisi ödemelerini gerçekleştiriyor. Bir binaya paylı mülkiyet durumunda malik olanlar, hisseleri oranında mükellef olarak sayılıyor. Elbirliği mülkiyette malikler vergiden müteselsilen sorumlu.

VERGİ BORÇLARINDA ERTELEME YAPILDI MI, NE ZAMAN ÖDECENECEK?

Çin'de başlayan ve tüm dünyaya yayılıp etkisini gösteren koronavirüs salgınından ve bu kapsamda alınan önlemlerden etkilenen mükelleflerin vergi ödevlerinin yerine getirilmesi bakımından mücbir sebep hükümlerinden yararlanması için Bakanlık tarafından gerçekleşen çalışmalar sonucunda Genel Tebliğ hazırlandı.

Bu Tebliğ ile salgından doğrudan etkilenen ve ana faaliyetleri itibariyle, alışveriş merkezleri dahil perakende ticaret, demir çelik ve metal sanayii, bina inşaatı ve özel inşaat faaliyetleri, sinema ve tiyatro gibi sanatsal hizmetler, otomotiv imalatı ve ticareti ile otomotiv sanayii için parça ve aksesuar imalatı, lokanta, depolama faaliyetleri dahil lojistik ve ulaşım, tur operatörleri ve seyahat acenteleri dahil konaklama faaliyetleri, kıraathane dahil yiyecek ve içecek hizmetleri, tekstil ve konfeksiyon imalatı ve ticareti ile etkinlik ve organizasyon hizmetlerinin yanı sıra sağlık hizmetleri, mobilya imalatı, madencilik ve taş ocakçılığı,  endüstriyel mutfak imalatı, araç kiralama ile matbaacılık dahil kitap, gazete, dergi ve benzeri basılı ürünlerin yayımcılık faaliyetleri sektörlerinde faaliyet gösteren mükelleflerin mücbir sebep halinde olduğu kabul edildi.

Bu kapsamda İçişleri Bakanlığı'nca alınan tedbirlerde faaliyetleri geçici süre ile durdurulan yüzme havuzu, spor, oyun ve düğün salonu, hamam, kaplıca, berber ve kuaför gibi iş yerlerinin bulunduğu sektörlerde faaliyet gösteren mükellefler de bu süre boyunca mücbir sebepten faydalanacak.

Bahse konu mükelleflere ilave olarak çiftçi, terzi, mimar, mühendis, manav, avukat, yazılımcı, mali müşavir, eczacı, doktor, dişçi, veteriner, fizyoterapist, sanatçı gibi mükellefler de dahil olmak üzere bilanço ve işletme hesabı esasında defter tutanlar ile serbest meslek kazancı elde eden gelir vergisi mükellefi olan yaklaşık 1.9 milyon vatandaş da mücbir sebep hali kapsamına alındı. 

Bakanlığın hazırladığı Genel Tebliğ'de yukarıda belirtilen tüm mükelleflerin Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında vermeleri gereken muhtasar ve katma değer vergisi beyannamelerinin verilme süresi 27 Temmuz 2020 günü sonuna kadar ertelendi. 

Söz konusu beyannameler kapsamında tahakkuk eden vergilerin ödeme süreleri ise 6'şar ay uzatılıp ödemelerin Ekim, Kasım ve Aralık aylarının son haftası içinde yapılabilmesine fırsat verildi. 

Diğer taraftan İçişleri Bakanlığı'nın yayımladığı genelge kapsamında 65 yaş ve üstü ile kronik rahatsızlığa sahip vatandaşlarımız için getirilen sokağa çıkma yasağı uygulaması kapsamında 65 yaşın üzerinde olması ya da kronik rahatsızlığı bulunması sebebiyle sokağa çıkamayacak olan vergi mükellefleri ile meslek mensupları tarafından sokağa çıkma yasağının başladığı tarih ile sona ereceği tarih arasındaki dönemin mücbir sebep hali olarak kabul edilmesi ve bu döneme ilişkin olarak verilmesi gereken beyannameler ile bunlara istinaden tahakkuk eden vergilerin ödeme süresi yasağın kalktığı tarihi takip eden 15'inci günün sonuna kadar uzatılmasına Bakanlık tarafından karar verildi. 

EMLAK VERGİLERİ NE ZAMAN ÖDENECEK?

Emlak vergisi 2020 ilk taksit ödemeleri Mart ve Nisan ayında ödenecek. 1 Mart'ta başlayan ödemeler 31 Mayıs tarihinde bitiyor. İkinci taksit ödemesi ise Kasım'da yapılacak.

EMLAK VERGİSİNDEN KİMLER MUAF TUTULUYOR

- Hiçbir geliri olmayan,
- Sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları aylıktan başka geliri olmayan emekliler,
- İşsizler
- Şehitler,
- Engelliler,
- Gaziler,
- Dul ve yetimler.

EMLAK VERGİSİ HESAPLAMA ÖRNEK

Değerin binde 2'si

Rakam üzerinden, gayrimenkulün türüne (mesken, işyeri, arsa, arazi) göre hesaplanan oranlar göz önüne alınarak, vergi bedeli belirleniyor. Konutların vergi oranı büyükşehir sınırlarında binde 2, büyükşehir olmayan yerlerde ise binde 1 şeklinde hesaplanıyor.

İşyerleri için ise; büyükşehirlerde binde 4, diğer şehirlerde binde 2, arsalar için büyükşehirlerde binde 6, diğer illerde binde 3, araziler için büyükşehirlerde binde 2, diğer şehirlerde binde 1 olarak hesaplanıyor.

Meskenin 2019 yılına ait emlak vergi değeri: 130.000.00 TL

2019 yılına ait yeniden değerleme oranının yarısı: Yüzde 11,29

Meskenin 2020 yılı emlak vergi değeri: 144.677.00 TL

Bin TL'ye kadar olan kesirler dikkate alınmadığı için verginin tahakkukunda esas alınacak emlak vergi değeri: 144.000.00 TL olarak hesaplanır. 

Emlak Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi!

Mayıs ayında emlak vergisi ödemeleri ertelenecek mi?

Pınar Demircan/Emlakkulisi.com


Geri Dön