26 / 04 / 2024

Emlak Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi!

Emlak Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi!

Emlak Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi gereğince Covid-19 salgınıyla mücadele kapsamında vatandaşların emlak vergilerinin bir yıl ertelenmesi öngörülüyor.



Yeni Tip Koronavirüs (COVID-19) salgınıyla mücadele kapsamında Emlak Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi meclise sunuldu. Komisyonda görüşmeleri devam eden kanun teklifi kapsamında,Covid-19 salgınıyla mücadele kapsamında vatandaşların emlak vergilerinin bir yıl ertelenmesi öngörülüyor.

GENEL GEREKÇE

Ülkemiz, küresel Covid-19 salgınıyla mücadele etmektedir. Küresel salgınla mücadele kapsamında birçok iş yeri kapanmış, yüz binlerce kişi işinden olmuş, gelir kaybı yaşamıştır. Lokantacılardan berberlere, mağazalardan eğlence mekânlarına kadar on binlerce esnaf dükkânlarını kapatmış, gelirlerinden mahrum kalmıştır. Esnafımızın yanında, kapanan işletmelerde çalışan vatandaşlarımız da gelirlerinden olmuştur. 

Gelir kaybı yaşayan vatandaşlarımızın birçoğu Emlak Vergisini ödemekte güçlük çekmektedir. 2019 yılına ait yeniden değerleme oranının yarısı yüzde 11,29 olmuştur. Emlak vergisinin yeniden değerleme oranına göre güncellenmesiyle vatandaşın ödemesi gereken emlak vergisi miktarı da artmıştır. Vatandaşlarımızın yüzde 60'ının kendi mülkü olan evlerde yaşadığı göz önünde bulundurulduğunda, Emlak Vergisinin ödenmesinde vatandaşlarımıza destek olmak, vergi ödemelerini ertelemek sosyal devlet ilkesinin bir gereğidir. 

Bu kanun teklifinin amacı, yaşanan gelir kayıpları karşısında, sosyal devlet ilkesi gereği vatandaşın emlak vergisi yükünün hafifletilmesidir. Bütüncül şekilde ele alınması gereken Covid-19 salgınıyla mücadele kapsamında emlak vergisi tahsilatlarının ertelenmesi acil bir gereklilik olarak belirmiştir. 

MADDE GEREKÇELERİ 

MADDE 1 - Bu maddeyle Covid-19 salgınıyla mücadele kapsamında vatandaşlarımızın emlak vergilerinin bir yıl ertelenmesi amaçlanmıştır.. 
MADDE 2 - Yürürlük maddesidir. 
MADDE 3 - Yürütme maddesidir. 

EMLAK VERGİSİ KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN TEKLİFİ 

MADDE 1: 29/7/1970 tarih ve 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanununa Geçici Madde 24'ten sonra gelmek üzere aşağıdaki madde eklenmiştir: 
"Geçici Madde 25 – Covid-19 pandemisiyle mücadele kapsamında 2020 yılına ait emlak vergisi ödemelerinin birinci ve ikinci taksiti 2021 yılı Ocak ayında alınmak üzere faizsiz olarak ertelenmiştir." 
MADDE 2: Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer. 
MADDE 3: Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür. 
 

Kanun Teklifi için tıklayın


Geri Dön