24 / 04 / 2024

Toplu Konut Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi!

Toplu Konut Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi!

Toplu Konut Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi ile üstyapı tesislerinin öncelikli olarak tamamlanıp yerel yönetimlere devredilmesi konusunda Toplu Konut İdaresi Başkanlığı'nın görevlendirilmesi planlanıyor.



Toplu Konut Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi TBMM'ye sunuldu. Komisyonda görüşmeleri devam eden teklif ile yol, otopark, içme suyu ve atık su altyapı ile üstyapı tesislerinin öncelikli olarak tamamlanıp yerel yönetimlere devredilmesi konusunda Toplu Konut İdaresi Başkanlığı'nın görevlendirilmesi öngörülüyor.

GENEL GEREKÇE
Bakanlar Kurulu kararı ile turizm alanı merkezi ilan edilen, Toplu Konut İdaresine yetki veya taşınmaz devri yapılmış olan, özel çevre koruma alanı ve/veya doğal sit alanlarında; plan yapma ve onama yetkisi Çevre ve Şehircilik Bakanlığındadır. Ancak, özellikle TOKI Vc turizm alanlarında yapılan planlarla birlikte yüksek nüfus yoğunluğu olan arsalar üretilmektedir. Oluşan yeni nüfus yoğunluğu, ulaşım ve içme suyu ile atık su arıtma başta olmak üzere tüm altyapı dengesini bozmaktadır. Yerel yönetimlerin bu konuda, içine suyu ve atık su hizmeti sunulamayacağı yönünde görüş bildirme dışında, plana askı süresinde itiraz etmek ve dava açmak dışında şansları bulunmamaktadır. Bu planlamanın sonuçlanması ve yapıların inşasına müteakip; içme suyu ve atık su hizmeti sunulması yönünde toplumsal baskıyla yerel yönetimler karşı karşıya kalmakta veya paket arıtma alanın işletme veya sitelerce ilgili mevzuatına uygun şekilde işletilmemesi nedeniyle de çevre kirliliğine sebep olmaktadır. Ayrıca, Özel Çevre Koruma Kurumu kapatılana kadarki dönemde, özel çevre koruma alanı ilan edilen alanlarda; içme suyu, atık su, çöp ve ulaşım sektörlerinde çok önemli yatırımlara imza atıyor iken ÖÇKK kapatılarak yetkilerin, Tabiat Varlıkları Genel Müdürlüğüne devredilmesi sonrasında hiçbir yatırım yapılmaz hale gelinmiştir. Tabiat Varlıkları’nı Koruma Genel Müdürlüğünün bütçesinde gerekli ve yeterli miktarda ödeneğinin oluşturulmaması ve adı geçen Genel Müdürlüğün yetki ve sorumluluğu kapsamında olan alanlardan elde edilen gelirlerin "Dönüşüm Projeleri Özel Hesabina" gelir kaydedilmesi nedeniyle de 644 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 13/a bendi uyarınca yürütülen yatırım destekleri durma noktasına gelmiştir.

MADDE GEREKÇESİ 
MADDE 1- 2985 Sayılı Toplu Konut Kanunu11411 Ek 1 inci maddesine; “Toplu konut alanlarında veya kar amaçlı uygulamalar esnasında oluşan ekstra nüfus yoğunluğunun ilitiyaçlanı karşılayacak şekilde yol, otopark, içme suyu ve atık su altyapı ile üstyapı incelikli olarak tamamlayarak ilgili yerel yönetime devretmek." hükmünün eklenmesi Toplu Konut İdaresi ve/veya iştirakleri tarafından yürütülen projelerden kaynaklı sorunların önüne geçebileceği düşünülmektedir. 
MADDE 2 - Yürürlük maddesidir. 
MADDE 3 - Yürütme maddesidir.


Geri Dön