26 / 04 / 2024

Türk Borçlar Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi!

Türk Borçlar Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi!

Türk Borçlar Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi TBMM Başkanlığına sunuldu. Kanun kapsamında çatılı iş yerinde kiracı olan esnafların, kiraya verenin yazılı rızası olmadan, kira sözleşmesine ortak alabilmesi veya kira ilişkisini başkasına devredebilmesi amaçlanıyor.



Türk Borçlar Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi TBMM'ye sunuldu. Komisyonda görüşmeleri devam eden kanun teklifi kapsamında, Covid-19 ile mücadele sürecinde kiralarını ödeyemeyen işletmelere destek kapsamında esnaf meslek kollarına kayıtlı bulunan ve çatılı iş yerinde kiracı olan esnafların, kiraya verenin yazılı rızası olmadan, kira sözleşmesine ortak alabilmesi veya kira ilişkisini başkasına devredebilmesi amaçlanıyor.

GENEL GEREKÇE

Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve tüm dünyaya yayılan Corona Virüs, Dünya Sağlık Örgütü tarafından Covid-19 olarak adlandırılmış ve pandemi ilan edilmiştir. 29 Haziran 2020 tarihi itibariyle dünya genelinde milyonlarca vakaya rastlanmış ve ölüm sayısı 500 bini geçmiştir. Covid-19 Pandemisi ile mücadelede tüm dünya devletleri topyekûn mücadele etmekte, çeşitli ülkelerde ülke bazında karantina uygulanmakta ve sağlık sisteminin çökmemesi ile birlikte virüs yayılımını önlemek için çalışmalar. yürütülmektedir. Nihai olarak tüm dünya vatandaşları risk altındadır. 

Türkiye'de Corona Virüsünün kontrol altına alındığı ifade edilerek normalleşme süreci 1 Haziran itibariyle başlatılmış ve karantina döneminde belirsiz süreli olarak kapatılan bazı sektörler çeşitli kısıtlamalar getirilerek açılmıştır. 

Ancak virüsün yayılma hızının tepe noktasına ulaştığı Nisan ayı itibariyle ülkemizde işe gitme oranı %45 düşmüş, bazı sektörlerin geçici olarak kapatılması ve kontrollü sokağa çıkma yasağı uygulamaları akabinde sosyal hayat uzun süre durmuştur. Geçici olarak kapatılan sektörlerin çalışanları işten çıkarılma, ücretsiz ve süresiz izne çıkarılma gibi durumlarla karşılaşmış ve yevmiye sistemiyle günlük işlerde çalışan vatandaşlar temel ihtiyaçlarını karşılayamayacak duruma gelmişlerdir. Ülke genelinde elektrik, su, doğalgaz faturaları dahili tüm ödemelerin yapılması zorlaşmıştır. 

Virüsle mücadele kapsamında alınan önlemlerin ekonomik hayata risklerini önlemek amacıyla Devlet tarafından verilen destek ve yardımlar, aylarca işsiz kalmış ve iş yerlerini kapatarak gelir sağlayamamış vatandaşların yeni normal sürecine geçişinde yetersiz kalmaktadır. İş yeri sahipleri iş yerlerinin kapalı kaldığı dönemde biriken kiraları ve işletme giderlerini ödeyemediği için normalleşme sürecine geçilse de işletmelerini kapatmak durumunda kalarak iflas etmiştir Kapanan işletmeler istihdama da yansıyarak hem istihdam oranini azaltarak aylik işsizlik verilerini yükseltmekte hem de yurttaşların refah seviyesini etkilemektedir. 

2019 Aralık ayından beri dünyayı ve ülkemizi tehdit eden Corona Virüs için beklenen ikinci dalga ve yeniden kısıtlamalar yapılmak zorunda kalınacağı yönündeki endişeler, yeni normal sürecine geçiş yapan işletme sahipleri ve çalışanlarını tedirgin etmektedir. Halihazırda iflas eden ve iflasın eşiğinde olan işletmeleri ve istihdamı da desteklemek amacıyla Esnaf ve Sanatkâr ile Tacir ve Sanayiciyi Belirleme Koordinasyon Kurulunca belirleneyles qafimastek kollarına dâhil olan ve çatılı işyerinde kiracı olan esnafların kiraya verenin yazylı rasi olmadan, kira sözleşmesine ortak alabilmesi veya kira ilişkisini başkasına devredebilmesi amacıyla düzenleme yapılmıştır. 

MADDE GEREKÇELERİ 

MADDE 1. Covid-19 Pandemisi ile mücadele kapsamında alınan önlemlerin ekonomik hayata etkilerini azaltma ve yeni normal sürecinde birikmiş kiralarını ödeyemeyen işletmelere destek kapsamında Esnaf ve Sanatkâr ile Tacir ve Sanayiciyi Belirleme Koordinasyon Kurulunca belirlenen esnaf meslek kollarına dâhil olan ve çatılı işyerinde kiracı olan esnafların kiraya verenin yazılı rızası olmadan, kira sözleşmesine ortak alabilmesi veya kira ilişkisini başkasına devredebilmesi amaçlanmıştır. 
MADDE 2. Yürürlük maddesidir. 
MADDE 3. Yürütme maddesidir. 


Geri Dön