16 / 04 / 2024

Harçlar Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi!

Harçlar Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi!

Harçlar Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi ile tapu işlemlerine ilişkin harç oranlarının düşürülmesi öngörülüyor.



Harçlar Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi TBMM'ye sunuldu. Komisyonda görüşmeleri devam eden teklifi kapsamında tapu işlemlerine ilişkin harç oranlarının düşürülmesi planlanıyor.

GENEL GEREKÇE 

Şahıslar ya da tüzel kişiler taşınmaz almak ya da satmak üzere taşınmazın bağlı olduğu tapu müdürlüğüne müracaat ederek harçlar kanuna göre alım satım tutarı üzerinden yüzde 2 (Binde 20) alıcıdan ve yüzde 2 (binde 20) satıcıdan olmak üzere toplamda yüzde yüzde 4 (Binde 40) harç ödemektedirler. Harç ile birlikte vatandaslar bir de Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinde belirlenmiş olan cetvele göre belirlenen oranlar üzerinden döner sermaye tutarı öder ve böylece tapu işlemini gerçekleştirir. Ocak 2015, Haziran 2020 Tarihleri arasında tapu işlemi gerçekleştirenlerden toplanan para 64. milyar 918 milyon TL.'dir. 2019 yılında 10.890.657.282,45 TL Tapu Harci Toplayan Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nün aynı yıl bütçesi 1.185.359.000 TL idi. Bir başka deyişle Kurum vatandaşlardan bütçesinin 9 kati para toplamıştır. Bu oranın 2020 yılında ise 11 kat olması beklenmektedir. Artan ekonomik kriz dolayısı ile bu oranlar zaman zaman azaltılmış olsa da kalıcı olmamıştır. En son 05.05.2018 tarihinden geçerli olarak Bakanlar Kurulu kararınca binde 40 (yüzde 4) olarak alınan tapu harcını "kat irtifakı veya mülkiyetine sahip" konut ve iş yerlerinde binde 30'a (yüzde 3'e) indiren tapu harcı indirim kararı, 31.12.2019 tarihinde sona ermiştir. Bu düzenleme ile Tapu Harç oranlarına kalıcı bir çözüm ve harç oranlarını kabul edilebilir düzeye çekmek amaçlanmıştır. 

MADDE GEREKÇELERİ  

MADDE 1- 2/7/1964 tarihli ve 492 sayılı Harçlar Kanunun mükerrer 138. maddesinin dördüncü fıkrasının üçüncü cümlesine "nispi haçlarda ise" ifadesinden sonra gelmek üzere "((4) .sayılı tarifenin "l-Tapu İşlemleri başlıklı" bölümünün 20 numaralı fıkrasında sayılan tapu işlemleri hariç)" ibaresi eklenmek ve (4) sayılı tarifenin "I-Tapu İşlemleri başlıklı" bölümünün 20 numarali fikrasının (a) bendinin üçüncü paragrafındaki "bir katına kadar artırmaya," ibaresini metinden çıkarmak suretiyle sağlanmak istenen amaca ancak Binde 10 kanuni oranını artırma yetkisi veren mükerrer 138. madde ve tarifenin ilgili kısmında yer alan ek paragrafta değişiklik yoluyla ulaşılabilmektedir. 
MADDE 2- Harçlar Kanununa bağlı (4) sayılı tarifenin “I-Tapu işlemleri” başlıklı bölümünün (20) numaralı fıkrasının (a) bendinde yapılacak değişiklikle Tapu Harçlarında indirim yapılmak suretiyle bu oranı kabul edilebilir bir düzeye getirmek ve vatandaşlarımızdan sikça gelen şikayetlerin önüne geçmek hedeflenmiştir. 
MADDE 3- Yürürlük maddesidir 
MADDE 4- Yürütme maddesidir 

HARÇLAR KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN TEKLİFİ 

MADDE 1- 2/7/1964 tarihli ve 492 sayılı Harçlar Kanunun mükerrer 138. maddesinin dördüncü fıkrasının üçüncü cümlesine "nispi haçlarda ise" ifadesinden sonra gelmek üzere "(4) sayılı tarifenin "I-Tapu İşlemleri başlıklı" bölümünün 20 numaralı fıkrasında sayılan tapu işlemleri hariç)" ibaresi eklenmiş ve (4) sayılı tarifenin "I-Tapu İşlemleri başlıklı" bölümünün 20 numaralı fikrasının (a) bendinin üçüncü paragrafındaki "bir katına kadar artırmaya," ibaresi metinden çıkarılmıştır. 
MADDE 2- Bu Kanunun yayımından itibaren (4) sayılı tarifenin "I-Tapu İşlemleri başlıklı" bölümünün 20 numaralı fıkrasının (a) bendinde sayılan tapu işlemlerinden Binde 10 oranında harç alınır. 
MADDE 3- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer. 
MADDE 4- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür. 


Geri Dön