19 / 04 / 2024

Emlak vergisine yeni yılda zam mı geliyor?

Emlak vergisine yeni yılda zam mı geliyor?

2015'e girmeden önce vatandaşın; evine, otomobiline, ehliyet, ruhsat, diploma, noter ve vize harcına, trafik para cezasına gelen zamlar yakında açıklanacak. Vatandaş yeni yıla vergi artışlarıyla girecek...



Vatandaş yeni yıla vergi artışlarıyla girecek. Her yıl olduğu gibi yine vatandaşa "yeni yıl müjdesi" var. 

2015'e girmeden önce vatandaşın; evine, otomobiline, ehliyet, ruhsat, diploma, noter ve vize harcına, trafik para cezasına gelen zamlar yakında açıklanacak. 

Vatandaş yeni yıla zamlarla merhaba diyecek. 

MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ Sayısı 18.7 milyona yaklaşan taşıt sahiplerinin; otomobil, cip, kamyon, kamyonet, motosiklet, otobüs ve diğer taşıtlan için 2015'te ödeyecekleri "Motorlu Taşıtlar Vergisi" yüzde 10.11 artınlacak. 

EMLAK VERGİSİ Yaklaşık 23 milyon vatandaşın evi, dükkanı, mağazası, arsası ve arazisi için 2015 yılında ödeyeceği "emlak vergisi" de artacak. 

Yasaya göre, "yeniden değerleme oranının yarısı" kadar artırılması gereken emlak vergisinin, geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi Bakanlar Kuruluna tanınan yetkinin kullanılması suretiyle "yüzde 10.11 oranında artırılması" bekleniyor. 

OTOMOBİLDE ÖTV ARTISI Yılbaşından itibaren, otomobil ve ciplerin ilk alımında tahsil edilen ÖTV'nin de artırılması bekleniyor. Özellikle 1.600 cc hacminden düşük motora sahip araçlarda yeni bir düzenleme yapılması söz konusu olabilir. 

DİĞER VERGİLER Maktu Damga Vergisi ve Çevre Temizlik Vergisi, yüzde 10.11 oranında artırılacak. Aynca 2015 yılında ödenecek olan pasaport, vize, ehliyet, diploma, yargı, noter, ticaret sicili, ruhsatname, işyeri açma vb. harçlar da "yeniden değerleme oranında" zamlanacak. 

Hükümetin ekonomi planına göre bazı lüks tüketim ürünlerinde de vergi artışı yapılması gündemde. Yeni yılla birlikte pek çok ürüne zam gelebilir. 

CEZALAR DA ARTACAK Başta trafik para cezalan olmak üzere idari para cezalan da 2015 yılında zamlanacak. Yeni vergi, harç ve ceza artışlan 2015'ün gelmesi beklenmeden, yakında açıklanacak.. 

Alış faturasının ihracat faturasından sonraki tarihi taşıması İhraç edilen mallara ait alış faturasının ihracatçının yurt dışındaki müşteriye düzenlediği faturadan sonraki bir tarihi taşıdığı durumlarda, işlemlerin gerçek mahiyetinin esas olması ilkesi göz önünde tutularak, ihraç edilen mallann, alış faturası sonraki tarihte düzenlenen mallar olduğunun vergi dairesince yapılacak yoklama veya vergi inceleme raporu ya da YMM raporu ile tespit edilmesi halinde, iade işlemlerinin yapılmasında bir sakınca bulunmamaktadır. 

Asgari geçim indiriminde çocukların bildirimi SORU: Eşim ve ben ücretli olarak çalışıyoruz. Yeni bir bebeğimiz oldu. Asgari geçim indirimi için hangimizin bildirimde bulunması gerekiyor? Murat NACAR YANIT: Eşlerin her ikisinin de ücretli olması halinde çocuklar yalnızca sosyal güvenlik yönünden tabi olduklan eşin bildirimine dahil edilecektir. 

Yer ve su altında çalıştırma yasağı İş Kanununun 72. maddesine göre, her yaştaki kadınlann ve 18 yaşını doldurmamış erkeklerin maden ocakları ile kablo döşemesi, kanalizasyon ve tünel inşaatı gibi yer altında veya su altında çalışılacak işlerde çalıştınlmalan yasaktır. 


Posta


Geri Dön