19 / 04 / 2024

Emlakçı komisyonunu kim öder?

Emlakçı komisyonunu kim öder?

Gayrimenkul alım satımında karşılaşılan masraflardan biri de emlakçı komisyonudur. Emlakçı komisyonunu kim öder? diyenler için sorunun yanıtı bu haberde...




Emlakçı komisyonu, gayrimenkul alım satımında karşılaşılan masraflar arasında yer alıyor. Eğer gayrimenkulunuzu emlakçı aracılığıyla alıyor veya satıyorsanız, belirlenen oranlarda bir komisyon ödemeniz gerekiyor. Emlakçı komisyonu, emlakçı aracılığıyla yapılan konut alım satımlarında, alıcı ve satıcı tarafından ayrı ayrı, konutun satış bedeli üzerinden yüzde 3 oranında ödeniyor. 


Pratikte ödeyen alıcı oluyor.. 

Gayrimenkulun satış bedeli üzerinden hem alıcının hem de satıcının ödemesi gereken yüzde 3'lük bir oran olduğunu söyledik. Ancak pratikte durum böyle gelişmiyor. Çünkü emlakçılar satıcılardan komisyon talep etmiyorlar. Söz konusu gayrimenkulu satıcının istediği rakamın üstünde satışa çıkararak satıcı ile ayrı bir pazarlığa giriyorlar. Bu durumda satıcının bir ödeme yapmasına da gerek kalmıyor. 


Diğer masraflar...

Emlakçı komisyonunu kim öder? sorusunu yanıtladıktan sonra gelelim gayrimenkul alım satımından sonra karşılaşılabilecek diğer masraflara; 


Tapu Harcı

Tapu Harcı, konutun emlak vergisi değerinden az olmamak üzere, alım-satım sırasında oluşan gerçek satış bedeli üzerinden, binde 10'er oranında, alıcı ve satıcı tarafından, ayrı ayrı ödeniyor. 


Gelir Vergisi

Gayrimenkulün satışı sırasında bir değer artışı gerçekleşiyorsa, elde edilen kazanç 'değer artış kazancı' olarak değerlendiriliyor ve gelir vergisine tabi tutuluyor. Gelir vergisine tabi olan değer artışı, tapuda belirtilmiş olan değer üzerinden hesaplanıyor. Eğer konut, satın alındıktan 5 yıl sonra satılırsa "Değer Artış Kazancı" vergisinden muaf oluyor. 


Çevre Temizlik Vergisi

"Çevre Temizlik Vergisi" su tüketim miktarı esas alınmak suretiyle metreküp başına hesaplanıyor ve konutlar için su faturası ile tahsil ediliyor.

Çevre Temizlik Vergisi’nden satın alınan tarihten itibaren sorumlu olunuyor, önceki dönemlerden alıcı sorumlu olmuyor. 


Kira Vergisi

Gelir Vergisi Kanunu gereği, konutların kiraya verilmesinden elde edilen gelirler, belli koşullarda gelir vergisine tabi tutuluyor. Bir takvim yılı içerisinde belirlenen istisna tutarını aşan kira gelirleri üzerinden belirli oranda gelir vergisi ödeniyor. 




Geri Dön