29 / 03 / 2024

Emlakçılar arasında komisyon tartışması!

Emlakçılar arasında komisyon tartışması!

Başkent Ankara'daki bazı emlakçıların vatandaşlardan yüzde 2 yerine yüzde 3 komisyon alarak büyük kârlar elde ettiği ortaya çıktı. Ankara Emlakçılar Odası yakında denetimlere başlayacağını açıkladı.



Ankara'da bazı büyük emlak ofislerinin gayrimenkul satışlarında  Ankara  Ticaret Odası (ATO) ve Emlakçılar Odası'nın belirlediği yüzde 2 komisyon bedelinin yerine yüzde 3 komisyon bedeli alması diğer emlakçıları çileden çıkardı. 6 bin emlakçının bulunduğu Başkent'te son dönemde yaygın hale gelen kural dışı komisyon talebi nedeniyle tüketicinin mağdur edildiği ve bu şekilde haksız kazanç elde ettiği ortaya çıktı. 


ŞİKÂYETLER ARTTI 


Kuraldışı komisyon bedeli alınmasının son dönemlerde arttığını ifade eden Ankara Emlakçılar Odası Başkanı Hacı Ali Taylan, "Mevcut emlakçı arkadaşlarımızın yüzde 90'ı bu kurala uyuyor. Ama son zamanlarda artan bir şikâyet var. Emlakçı arkadaşlar da huzursuz durumda. Kendisi yüzde 2 komisyon alırken hemen yanındaki yüzde 3 komisyon alıyor. Bu nedenle emlakçılar sorun çıkartıyor. Yakın zamanda belli denetimlere başlayacağız" dedi. 


Ankara'da emlak ofislerinin alacağı komisyon bedelinin ATO ve Emlakçılar Odası tarafından belirlendiğini söyleyen Taylan, "Bu kuralın altında fiyat alınabilir ancak üstünde fiyat alınamaz. Bu yasal bir kuraldır" dedi. 


YÜKSEK KOMİSYONUN CEZASI AĞIR


Taylan şöyle konuştu: Bir vatandaşımız gayrimenkul aldığında hangi emlak ofisinden olursa olsun ödeyecekleri komisyon yüzde 2'dir. Bunun dışında bir talep geliyorsa işlemlerini yapsınlar. Daha sonra eğer belgeli olmak kaydı ile o kişiyi ticaret odasına kayıtlı ise ticaret odasına Emlakçılar Odası'na kayıtlı ise odaya şikâyette bulunsunlar. Biz onların o paralarını geri alırız ve haksızlığı ortadan kaldırırız. Uymadıkları takdirde biz bu emlakçıları disiplin kuruluna veriyoruz ve oldukça yüksek para cezası kesiyoruz. Meslekten mene kadar götürüyor." 


FAHİŞ GELİR ELDE EDİLİYOR


Alım satımını gerçekleştirdikleri 500 bin TL'lik bir konuttan yüzde 3 alıcıdan yüzde 3 satıcıdan komisyon alan emlakçıların böylelikle yaklaşık 50 bin TL kazanç elde ettiği ortaya çıktı. Son dönemlerde artan şikâyetlerin ardından harekete geçen Emlakçılar Odası emlak ofislerinde komisyon denetimi yapacağı öğrenildi. 


EMLAKÇILAR ÇOK HUZURSUZ


Kimi emlak ofisinin yüzde 2 kimi emlak ofisinin ise yüzde 3 komisyon alması nedeniyle piyasada haksız bir rekabetin oluştuğunu ifade eden emlakçı Ersan Kaynak, "Haksız bir rekabet var. Franchising olan firmaların tamamı yüzde 3 komisyon alıyor. Verilen hizmet aynı ancak kazanç çok farklı. Ya onlarda yüzde 2'ye çekilsin ya da biz yüzde 3'e çıkalım. Ortadaki haksız rekabet son bulsun" dedi. 


14 yıllık emlakçı Ahmet Ünlü ise, "Emlak ofisi olarak hakkımız yüzde 2 komisyon ancak biz genelde vatandaş mağdur olmasın zaten güç bela ev alıyor diye bunu bile yeri geldiğinde almıyoruz. Devletimiz ne diyorsa o olmalı. Bu haksız kazanca son verilmeli" dedi. 


Sabah




Geri Dön