23 / 04 / 2024

Emlakçılar dikkat! Yetki belgesinde şartlar neler?

Emlakçılar dikkat! Yetki belgesinde şartlar neler?

Emlak sektörüne yönelik yeni düzenlemeye göre yetki belgesi olmayan işletmeler ruhsat alamayacak ve bu kişiler emlakçılık faaliyetinde bulunamayacak. Peki yetki belgesi nasıl alınır? Şartları neler?



Emlakçılara yetki belgesi şartlı dönem 1 Eylül'de başladı. Düzenleme, ev gösterme gibi hizmetlere de standartlar koydu.

Yetki belgesine emlakçılar tarafından yoğun ilgi var. Emlakçılar Odasına bağlı bin 300 üyelerinin olduğuna dikkat çeken Konya Emlakçılar Odası Başkanı Sedat Altınay, yetki belgesine ilişkin açıklamalarda bulundu. Yeni Haber'den Sümeyra Kenesarı'nın haberine göre; çoğu üyelerinin Taşınmaz Ticareti Yetki Belgesini aldıklarını kaydeden Altınay, almayanların ise bir an önce müracaat etmesi gerektiğini açıkladı. 

Emlakçılar dikkat! Yetki belgesinde şartlar neler?

‘YETKİ BELGESİ ALMAK İÇİN BAZI ŞARTLAR VAR’

Emlakçıların yetki belgesi almak için bazı şartları yerine getirmeleri gerektiğine vurgu yapan Altınay, “Taşınmaz Ticareti Yetki Belgesi Yönetmeliği 5 Haziran 2018 tarihinde yürürlüğe girdi. Tabi bu süreç içerisinde vergi, oda kayıtları ve sertifikası olanlar Taşınmaz Ticareti Yetki Belgesini almaya hak kazandılar. Bunlar için kazanılmış bir hak verildi. Dükkan metre karesi ve öğrenim şartı aranmaksızın müktesep haktan yararlandılar. 5 Haziran 2018’den sonra vergi kaydı, oda kaydı yaptıranlar MYK belgesi almak ve lise mezunu olmak şartıyla daha önce 30 metre kare olan dükkan metre kare sınırlaması, 20 metreye düşürüldü. 20 metre kareden küçük olmayanlar bu hakka haiz tutuldu. Biz Konya Emlakçılar Odası olarak müracaatları üyelerimiz adına yapıyoruz. Ticaret İl Müdürlüğü kanalıyla da Taşınmaz Ticareti Yetki Belgeleri veriliyor. Bunlar verilirken orada belli şartlar var. Sabıka kayıtları dahil her şey araştırıldıktan sonra şartlara haiz olanlar Taşınmaz Ticareti Yetki Belgesini almaya hak kazanıyorlar” diye konuştu. 

‘TALEP ÇOK FAZLA’

Konya’da yetki belgesine talep gösteren birçok işletmenin bulunduğunu belirten Altınay, “Bizim bin 300 tane aktif da üyemiz var. Birçoğu bu belgeyi aldı fakat 45 gündür Taşınmaz Ticareti Yetki Belgesi, Bakanlığın almış olduğu bir karar doğrultusunda yeni düzenlemelerden dolayı askıya alındı, bekletiliyor. Biz gelen bütün üyelerimizin müracaatlarını yapmaya devam ediyoruz. Zaten müktesep hakları var. Bunlar sonuç olarak alacaklar. Yeni kayıt yapanlar da lise mezunu ise diplomalarını tarattırmak kaydıyla onların da müracaatlarını yapıyoruz. Talep şu anda çok fazla, müracaatlar da çok fazla. Şu ana kadar müracaat etmemiş oda üyelerimiz var. Onların da bir an önce gelip Taşınmaz Ticareti Yetki Belgelerine müracaat etmeleri odamız kanalıyla gerçekleştirilebilecektir” şeklinde konuştu. 

‘YETKİ BELGESİ OLANLAR KENDİ MÜRACAATLARINI YAPABİLİYOR’

Yetki belgesi olanların kendi ofislerinden tapu müracaatında bulunabildiklerini kaydeden Altınay, “Biz Konya Emlakçılar Odası olarak hükümetimizin aldığı kararları sonuna kadar destekliyoruz. Hem bizler için hem de yeni oda kaydı üyeliği yapacaklar için oldukça iyi bir uygulamadır. Hiç değilse kaçaklar, seyyarlar, ayakçı diye tabir ettiğimiz kesim aradan çıkmış oldu. Diğer bir statü de: Biz şu anda tapuya pandemiden dolayı gidip müracaat etmiyoruz. Oda üyemiz olan Taşınmaz Ticareti Yetki Belgesi olanlar kendi ofislerinden tapu müracaatlarını yapabiliyorlar. Bu avantajı da elde ettik. İnşallah tapuya gitmeden herkes kendi işlemlerini  kendi ofisinden yaparak devam edecektir. Bu belgeyle birlikte artık yalan, dolan, sahtekarlık olmayacak. Herkes dürüst olacak. Emlakçı da sorumlu olacak, vatandaş da sorumlu olacak” açıklamasında bulundu. 

‘YETKİ ALMAYAN LEVHA TAKAMAYACAK’

Emlak ofisleri olarak yetki almadıkları bir yere levha takamayacaklarına dikkat çeken Altınay, “İnternet ortamında ilan veremeyeceğiz. Şimdi ilan portalları da orada şunu arayacaklar: Bu iş yeri oda üyesi midir? Taşınmaz şartı yetki belgesine haiz midir? Bunları araştıracak ona göre üyelik yapacaklar. O nedenle güzel bir uygulamadır. Arada yalan beyanda bulunan doğru dürüst bilgi alışverişinde bulunmayan, değerinin çok altında ve çok yükseğinde internete ilan atanan kişi, kurum ve kuruluşlar da bu şekilde aradan kalkacaklardır. Konya Emlakçılar Odası Üyesi olmayan, Ticaret Odası Üyesi olmayan, vatandaşlarımız,  hiçbir emlak ofisinden alım, satım ve kiralama yapmasınlar. Kendi menfaatleri doğrultusunda olacaktır” dedi.

5 soruda taşınmaz ticareti yetki belgesi!


Geri Dön