18 / 04 / 2024

5 soruda taşınmaz ticareti yetki belgesi!

5 soruda taşınmaz ticareti yetki belgesi!

Emlak sektörüne yönelik düzenleme uyarınca 1 Eylül 2020 tarihinden itibaren itibaren yetki belgesi olmayan işletmeler ruhsat alamayacak ve bu kişiler emlakçılık yapamayacak. Bu kişilerin 31 Ağustos tarihine kadar taşınmaz ticareti yetki belgesi alması gerekiyor. 



Resmi Gazete’de yayımlanan yeni düzenlemeye göre, Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik için verilen son tarih 31 Ağustos 2020 olarak açıklandı. Buna göre, emlakçılık yapan kişilerin 31 Ağustos tarihine kadar  taşınmaz ticareti yetki belgesi alması gerekiyor. Peki taşınmaz ticareti yetki belgesi nedir? Taşınmaz ticareti yetki belgesi nereden alınır? İşte tüm merak edilenler...

1- Taşınmaz ticareti yetki belgesi nedir?

Taşınmaz ticaretiyle iştigal edebilmek için ticari işletmeler ile esnaf ve sanatkâr işletmeleri adına düzenlenen belgeye yetki belgesi denir. 

2- Taşınmaz ticareti yetki belgesi nereden alınır?

5 Eylül 2018 tarihi itibarı ile Taşınmaz Ticareti Bilgi Sistemi resmi siteden alınan başvurular sonrası Ticaret İl Müdürlükleri tarafından veriliyor.

3- Taşınmaz ticareti yetki belgesi başvurusu nasıl yapılır?

Yetki belgesi almak isteyen emlakçıların TTBS sayfasına girip başvuru yapmaları gerekiyor. Ticaret İl Müdürlükleri sistem üzerinden gelen başvurular sonrasında başvuru yapan işletmeyi yerinde ziyaret edip, yetki belgesi şartlarını taşıyıp taşımadıkları kontrol ediyor. İncelemeleri tamamlanan işletmelere yedi rakamdan oluşan ve il plaka koduna göre bir numara veriliyor.

4- Yetki belgeleri kaç yıl geçerli olacak?

Yetki belgeleri her işletme için ayrı ayrı düzenleniyor ve 5 yıl geçerli oluyor. Yetki belgesinin işletmede herkes tarafından kolaylıkla görülebilen bir yerine asılması gerekiyor. 

5- Taşınmaz ticareti yetki belgesi için son gün ne zaman?

Emlak sektöründe faaliyette bulunanların ve bundan sonra sektöre giriş yapacaklar ile emlak ofislerinde çalışan danışmanlara, ofisin ana yetki belgesine bağlı olarak koyulan yetki belgesinde son gün 31 Ağustos 2020 olarak belirlendi. 

Emlakçılıkta yeni dönem 1 Eylül'de başlıyor!

Emlakçılıkta yeni dönem! Yetki belgesinde son gün 31 Ağustos!

Nuran AYDIN/Emlakkulisi.com


Geri Dön