25 / 04 / 2024

Emrullah Eruslu: İdeal yalıtım kalınlığı 12 santimetre!

Emrullah Eruslu: İdeal yalıtım kalınlığı 12 santimetre!

XPS Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği Başkanı Emrullah Eruslu, Ankara'daki binalarda olması gereken yalıtım kalınlığı 12 cm iken yönetmeliğe göre 6 cm yalıtım malzemesi kullanıldığını söyledi.



XPS Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği Başkanı Emrullah Eruslu, Ankara'daki binalarda olması gereken yalıtım kalınlığı 12 cm iken yönetmeliğe göre 6 cm yalıtım malzemesi kullanıldığını söyledi. Avrupa'da binalarda enerji verimliliği hedeflerini tutturabilmek için yaklaşık 10-15 santimetre kalınlığında levhalar ile ısı yalıtımı yapılmasının zorunlu olduğunu ifade eden Eruslu, "Türkiye'de ise ortalama 4-5 santimetrenin ısı yalıtımı için yeterli olduğu düşünülüyor. Bu yüzden binalarda ısıtma ve soğutma için Avrupa'nın 10 katı kadar enerji tüketiyoruz" dedi. 


İKLİM KOŞULLARINA GÖRE FARKLILIK GÖSTERİYOR 


Doğru kalınlıkta uygulanan yalıtımın ısı kayıp ve kazançlarını engelleyerek yakıt tüketimini azalttığını vurgulayan Eruslu, "Yalıtım kalınlıkları 7 bölgemizdeki iklim koşullarına göre farklılık gösteriyor. Örneğin istanbul'da mevcut yalıtım kalınlığı 5 santimetre, oysa daha enerji verimli ısı yalıtımı için kalınlığın 10 santimetreye çıkması gerekiyor. Aynı fark tüm bölgelerde geçerli. Ankara'da olması gereken ideal yalıtım kalınlığı 12 santimetre iken mevcut yönetmeliklerde 6 santimetre" diye konuştu. 


YALITIM İLE DOĞALGAZ FATURASINDAN YÜZDE 50 TASARRUF 


Isı yalıtımı yaptırmanın sanıldığı kadar pahalı bir uygulama olmadığının altını çizen Eruslu, "Binalarda gerek doğalgaz gerekse elektrik faturalarında en az yüzde 50 tasarruf sağlayan ısı yalıtımı uygulamasının maliyeti, bir binanın toplam inşaat maliyetinin yüzde 3 ile 5'i kadar. 


Hatta yalıtım kalınlığı arttıkça yüzde 70'lere varan tasarruf yapmak mümkün. Bir örnekle de açıklamak gerekirse sıvalı dış cephe ısı yalıtım sisteminde yani mantolamada 5 santimetre kalınlıkta yalıtım levhası yerine 10 cm yalıtım yapılması durumunda, yalıtım uygulamasının maliyeti yüzde 30 artmasına rağmen, tasarruf potansiyeli yüzde 100 artıyor" ifadelerini kullandı. 


Habertürk Ankara 


Geri Dön