27 / 04 / 2024

Emsal kira bedeli hesaplama!

Emsal kira bedeli hesaplama!

Emsal kira nedir? Emsal kira bedeli nedir? Emsal kira bedeli hesaplama nasıl olur? Emsal kira bedeli konusu hakkında merak ettikleriniz detaylı olarak haberimizin devamında yer alıyor..



Emsal kira bedeli hesaplama


Kiraya verilen gayrimenkullerde beyan edilmesi zorunlu olan en az kira bedeli, 'emsal kira bedeli'dir. Kiraya verilen gayrimenkullerin kira bedeli, emsal kira bedelinden düşük olamıyor. Bir yapı veya konutun satış ya da kira bedelinin, benzeri ile karşılaştırılmasına emsal deniyor. Diyelim ki aynı bina içerisinde aynı özelliklerde ve aynı katta 2 farklı daire bulunuyor. Bu dairelerden A olanını satmak istiyorsunuz. Daha öncesinde ise B olan daire satılmış. B olan dairenin satış bedeli ile A olan dairenin satış bedelinin karşılaştırılması işlemine emsal deniyor.


Diğer bir tanımıyla emsal kira bedeli; bir gayrimenkulün kira bedelidir. Gelir Vergisi Kanunu’na göre gerçek kira bedeli yerine emsal kira bedelinin esas alınması gerekiyor. Kiraya verilen gayrimenkullerin örneğin ev veya dükkanların, kira bedelleri emsal kira bedelinden düşük olamıyor.Emsal kira bedeli ise, kiraya verilen gayrimenkulün emlak vergisi değerinin yüzde 5’idir.


Emsal kira bedeli hesaplama


Emsal kira bedeli şu şekilde hesaplanıyor; diyelim ki bir apartman dairesinin rayiç bedeli (vergi değeri) 100 bin TL dir. Bu daire yıllık 3 bin TL’ye kiraya veriliyor. Bu durumda dairenin emsal kira bedeli (100 bin TL x yüzde 5) = 5 bin TL olup, beyanda bu tutarın dikkate alınması gerekiyor.



Tuğçe ERSOY/Emlakkulisi.com



Geri Dön