23 / 04 / 2024

Emsal kira bedeli uygulanmayacak haller!

Emsal kira bedeli uygulanmayacak haller!

Gelir İdaresi Başkanlığı Kira Geliri Elde Edenler İçin Beyanname Düzenleme Rehberi 2013 kapsamında yer alan emsal kira bedeli hükümlerine göre; Emsal kira bedeli uygulanmayacak haller nelerdir?



Emsal kira bedeli uygulanmayacak haller!

Emsal kira bedeli uygulanmayacak haller, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yayımlanan Kira Geliri Elde Edenler İçin Beyanname Düzenleme Rehberi 2013'te yer alıyor. 


Rehbere göre emsal kira bedeli uygulanmayacak haller arasında mal sahibi ile birlikte akrabaların da aynı evde veya dairede ikamet etmesi hükmü de yer alıyor. Diğer emsal kira uygulanmayacak haller şu şekilde sıralanıyor:


1- Boş kalan gayrimenkullerin korunması amacıyla bedelsiz olarak başkalarının ikametine bırakılması,


2- Binaların mal sahiplerinin çocuklarının, anne ve babalarının veya kardeşlerinin ikametine tahsis edilmesi, (Ancak, bu kimselerin her birinin ikametine birden fazla konut tahsis edilmişse bu konutların yalnız birisi için emsal kira bedeli hesaplanmaz. Örnek olarak, mal sahibi baba, çocuğunun ikametine iki adet gayrimenkul tahsis etmişse sadece bir adet gayrimenkul için emsal kira bedeli hesaplanmayıp diğeri için emsal kira bedeli hesaplanacaktır.)


3- Mal sahibi ile birlikte akrabaların da aynı evde veya dairede ikamet etmesi,


4- Genel bütçeye dahil daireler ve katma bütçeli idareler, il özel idareleri ve belediyeler ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarınca yapılan kiralamalar.





Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön