19 / 04 / 2024

En küçük bir daire net 28,5 metrekare olacak!

En küçük bir daire net 28,5 metrekare olacak!

Yeni Birlik Gazetesi köşe yazarı olan, Yıldırım Gökkaya bugünkü yazısında Yeni Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği'ndeki değişiklilere yer verdi. İşte o yazı...



Gayrimenkul ve inşaat sektörüne çeki düzen getiren pek çok uygulama hayata geçiriliyor. Sayfalarımızdan bu düzenlemeleri takip ediyorsunuz eminim. Örneğin stüdyo daire yasağı gibi. 


Sözkonusu yasak nedeniyle halen var olan stüdyo daire tiplerinin fiyatlarında düşüş meydana geldiği belirtiliyor. 


Stüdyo dairelere bu yasağı getiren imar yönetmeliğinin aslında başka yönleri de var. Örneğin konutta yatay mimari dönemini başlatması gibi. Örneğin artık evlerde hangi odanın en az ne kadar alana sahip olacağının belirlenmesi gibi. 


Sözkonusu yönetmeliğe göre, her daireye 12 metrekare oturma odası zorunlu hale getiriliyor. Yani en küçük evde oturma odası 12, yatak odası 9, tuvalet 1.2, banyo 3 ve mutfak net 3.3 metrekare olacak ve müteahhitler yönetmeliği delemeyecek.


Daha önceki uygulamada her katta daireye özel kat bahçesi yapılabilirken, yeni düzenlemede iki katta bir kat bahçesi yapılabilecek. En küçük bir daire net 28,5 metrekare olacak. 


Bütün bu düzenlemelerin sektörün geleceğini etkileyeceği, neredeyse tüm ömrünü bir eve sahip olmak için tasarruf etmekle, kredi ödemekle geçiren orta gelirli konut alıcısı için de daha yaşanabilir şartlar oluşturacağını söylemek mümkün.

 

Biz ekonomi yönetiminin kararlarının bunlarla sınırlı kalmayacağına eminiz. Mesela bu sektöre herkesin elini kolunu sallayarak, parasal ve bilgi tasarrufu olmadan müteahhit adı altında girmesinin engelleneceği bir düzenlemenin de, tüm sektörün de beklediği gibi, mutlaka geleceğine inanıyoruz... 


Sonuçta inşaatı üretenlere çeki düzen vermek, bazen sorunu kaynağından çözmek anlamına gelecektir.


YeniBirlik 


Geri Dön