18 / 04 / 2024

En ucuz doğalgazı Türkiye mi satıyor?

En ucuz doğalgazı Türkiye mi satıyor?

Enerji Bakanı Yıldız, "Türkiye, bir petrol, doğalgaz ülkesi olmadığı halde 28 Avrupa Birliği ülkesinin en ucuz doğalgazını satıyor. Türkiye, elektrikte de en ucuz 3 ülke arasına girdi" dedi.



Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, MÜSİAD  İzmir  Şubesi'nce bir otelde düzenlenen "Yeni Türkiye ve 2023 Enerji Politikaları" konulu toplantıda yaptığı konuşmada, son 20 yıl içerisinde bir insanın, ailenin, şirketin bir ülkenin görebileceği artı ve eksi bütün noktaların hemen hemen Türkiye'de görülmüş olduğunu, 7 Haziran seçimleri öncesinde verdikleri oyların, yaptıkları tercihlerin bir kısım vesayetlerle hükümsüzleştirilmeye, itibarsızlaştırılmaya çalışıldığı dönemden geçtiklerini anlattı. 


Türkiye'de 12 yıl önce özel sektörün elektrik üretimindeki payın yüzde 32'lerde olduğunu, şu anda bu pay oranının kamuyla yer değiştirdiğini, kamunun payının yüzde 32'lerde bulunduğunu belirten Yıldız, Türkiye'de ilk elektriğin 1902'de üretildiğini, 2002'de 31 bin 800 megavatlık kurulu güç olduğunu, ülkeyi böyle devraldıklarını ifade etti. 


Türkiye'nin her yıl bir başka ülke kadar bu alanda büyüdüğünü vurgulayan Yıldız, bu büyümenin doğru yönetilmesinin ve aynı zamanda değişimle beraber yapılmasının önemine işaret çekti. 


Nükleer santral 


Şu ana kadar yaklaşık 50 yıldan beri yapılamayan nükleer santral anlaşmasının yapıldığını, bununla alakalı bütün fiili işlemlere başlandığını kaydeden Yıldız, "3,1 milyar dolarlık Rusya'dan gelen paranın harcanması devam etmektedir. Aynı zamanda Sinop'ta kurulacak Japonlarla olan işbirliği de hakeza benzer durumdadır. Bütün bunlar Türkiye'nin, siyasetinin çok iyi yönetilmesi işi yani güçlü irade, güçlü siyaset dediğimiz konu buradan kaynaklanmaktadır" ifadelerini kullandı. 


AK Parti'nin iktidara geldiğinde 8,6 milyon civarında olan araç sayısının şu anda 18,6 milyonu geçtiğini, doğan ve ölen nüfus arasında 1 milyon farkın olduğunu dile getiren Yıldız, hemen hemen her bebeğin arabasıyla beraber dünyaya geldiğini söyledi. 


"En ucuz doğalgazı Türkiye satıyor" 


Almanya'nın Çek Cumhuriyeti'nden elektrik ithal ettiğini, Türkiye'nin ayakları üzerinde yürüyebilen bir sistem oluşturduğunu dile getiren Yıldız, "Türkiye, bir petrol, doğal gaz ülkesi olmadığı halde 28 Avrupa Birliği ülkesinin en ucuz doğal gazını satıyor hem sanayicisine hem mesken sahibine. Türkiye, elektrikte de en ucuz 3 ülke arasına girdi" dedi. 


Bir traktörde 5 bin, otomobilde 10 bin 200, nükleer santralde ise 515 bin parçanın olduğunu belirten Yıldız, nükleer santralle alakalı Türk sanayicisine çok büyük bir pazar açtıklarını, bu pazardan mutlaka yararlanılması gerektiğini kaydetti. 



Dünya


Geri Dön