29 / 03 / 2024

Ender Yorgancılar: İzmir'in 2023 hedeflerine ulaşabilmesi için desteğe ihtiyacı var!

 Ender Yorgancılar: İzmir'in 2023 hedeflerine ulaşabilmesi için desteğe ihtiyacı var!

EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, yabancı sermayenin İzmir' de imalat sanayisinde yoğunlaştığını belirtti. Yorgancılar, İzmir'in 2023 hedeflerine ulaşabilmesi için desteğe ihtiyacı olduğunu ifade etti...



EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, yabancı sermayenin İzmir'de imalat sanayisinde yoğunlaştığını belirtti. Yorgancılar, İzmir'in 2023 hedeflerine ulaşabilmesi için desteğe ihtiyacı olduğunu ifade etti.


Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, 9 üniversitesi, eğitimli ve kalifiye işgücü, Kalkınma Ajansı, 13 OSB, serbest bölgeleri, teknoloji geliştirme bölgeleri, 30 ayrı ihtisas fuarı, 64 değişik alanda yapılan üretimi, limanları ve lojistik avantajları, yabancı sermaye kültürü ve alternatif enerji kaynakları ile İzmir'in, oldukça yüksek bir sanayi ve ticaret potansiyeline sahip bulunduğuna dikkat çekti. Yorgancılar "Bölgesel ve ulusal çerçevede ön plana çıkardığı sektörleri ve güçlü sanayi altyapısı, gelişime açık vizyoner yapısı; Türkiye'nin en gelişmiş üçüncü şehri İzmir'i, bölgenin gücü ve Türkiye'nin modern yüzü haline getirmiştir" dedi. 2013 sonu itibariyle 4 bin 437 ihracatçı firmasıyla Türkiye'nin toplam dış ticareti içerisinde, ihracatı ile yüzde 6, ithalatı ile de yüzde 4,2 paya sahip bulunduğunu kaydeden Yorgancılar, "Ancak, 200'ün üzerinde ülkeye ihracat yapan İzmir'in ihracat rakamları incelenirken, otomotiv, elektrik, makine, kimya, çimento gibi toplamda 11 sektörün ihracat kayıtlarının farklı illerdeki birliklerde tutulduğu da dikkate alınmalıdır. Bu eksiklik İzmir'in başarısının doğru şekilde yansıtılması önündeki bir engeldir. İzmir'in ihracatında ilk sıralarda; demir çelik, örme giyim, makine, plastik, gıda, motorlu taşıt, mineral yakıt ve yağlar, tütün, örülmemiş giyim ve organik kimyasal ürünleri görmekteyiz" diye konuştu. 


ENGELLERİ AŞMAK GEREK 

Türkiye'nin 2023 hedefleri çerçevesinde İzmir'in önemli bir kent olarak öne çıktığını ifade eden Yorgancılar, bu noktada İzmir'e destekler verilmesi gerektiğini söyledi. İzmir'in gelişmesinin önündeki engelleri aşmak gerektiğini dile getiren Yorgancılar, "İzmir'de limanlar, yat limanları, demiryolları ve şehirlerarası otoban gibi altyapı hizmetlerinin yapımında oldukça geç kalınmıştı. O nedenle başlamış projelerin vaktinde bitirilmesi sağlanarak lojistik potansiyelinin ekonomik avantaja dönüştürülmesi gerekiyor. Haksız bir rekabet ortamına sebep olan teşvik sistemi sebebiyle, İzmir'in yaşadığı mağduriyetin giderilerek, ilçe, sektör ve proje bazlı daha işlevsel desteklerin verilmesi bir diğer önemli noktadır" dedi. 


Sabah 


Geri Dön