19 / 04 / 2024

Endüstri Bölgeleri içindeki binalar emlak vergisinden muaf!

Endüstri Bölgeleri içindeki binalar emlak vergisinden muaf!

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Endüstri Bölgeleri içinde yer alan bütün binaları, emlak vergisinden muaf tuttuklarını belirtti...



Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Arnavutköy'de TESKOOP ve Özar Özel Endüstri bölgelerinin açılış ve temel atma töreninde konuşma yaptı. 

"50 bin kişiye de iş imkanı sunacak"

Türk sanayisi adına çok önemli bir adım atıldığını ifade eden Varank, şunları söyledi;

"Bugün burada sadece bir inşaat temeli atmıyoruz. Heyecanla ifade etmek isterim ki Türk sanayisi adına çok önemli adımlardan birini hayata geçiriyoruz. Önümüzdeki dönemde Endüstri Bölgeleri, sanayimizin, üretimimizin, iş gücümüzün, katma değerimizin; yani büyüyen Türkiye’nin sembollerinden olacak.

İnanıyorum ki, sizlerin gösterdiği gayret ve elde edeceği başarılar, diğer sanayi bölgelerimize de yol gösterecektir. Tabi bu işler kolay işler değil... Planlamadan kamulaştırmaya, uygulamadan tanıtıma kadar pek çok bariyeri aşmanız, birçok koşulu titizlikle yerine getirmeniz gerekir. Zaten sizin de bu noktaya gelmek için ne kadar gayret ettiğinize ben şahidim." 

Özel Endüstri Bölgeleri’nin ekonomi açısından öneminden bahseden Bakan Varank, "Tabii bizim anlayışımızda zor olanı kolaylaştırmak, milletimize ve elbette sanayicimize karşı boynumuzun borcudur. Bu anlamda zor olanı başardık ve Sayın Cumhurbaşkanımızın öncülüğünde, 10 Mayıs’ta yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararıyla, 5 ilimizde 6 Özel Endüstri Bölgesi kurduk. Bu bölgenin yanı sıra Bursa, Mardin, Balıkesir ve İzmir’de de özel endüstri bölgelerimizi ilan ettik. Bu bölgelerde yapılacak yatırımların toplamı 22 milyar lirayı bulacak. Yine cari açığımızın azaltılmasına 1,7 milyar dolar katkı sağlarken yaklaşık 50 bin kişiye de iş imkanı sunacak." ifadelerini kullandı. 

"Özel Endüstri Bölgeleri, 'Milli Teknoloji Güçlü Sanayi' anlayışının en önemli halkalarından biri"

Özel endüstri bölgelerinin yatırımcılar için de ekonomi için de bir fırsat olduğunu söyleyen Varank, "Bugün itibariyle, bu statüyü kazanmak için Bakanlığımıza ulaşmış 15 başvuru bulunmakta. İnşallah, bunların değerlendirmelerini de süratle tamamlayıp yeni özel endüstri bölgelerini ekonomimize kazandıracağız." şeklinde konuştu.

Bakan Varank, Özel Endüstri Bölgeleri’nin "Milli Teknoloji Güçlü Sanayi" anlayışının en önemli halkalarından biri olduğunu söyledi. Varank, şunları kaydetti:

"Biz bu bölgeleri 'orta ölçekli işletmeleri büyük işletmelere dönüştürme' projemizin bir parçası olarak görüyoruz. Özel Endüstri Bölgelerinin en mühim özelliği 'yatırımcı dostu' olması. Nihai hedef sizlerin işini kolaylaştırmak, seri ve planlı üretimi teşvik etmek. Bakınız biz bu noktada, çok önemli bir iddia ortaya koyuyor ve ‘sıfır bürokrasi’ diyoruz. Sizlere enerji ve zaman kaybettiren pek çok uygulamayı ortadan kaldırdık. Gönül rahatlığıyla ifade edebilirim ki; yatırımcının ve sanayicinin bürokrasinin labirentlerinde kaybolduğu devir artık kapanmıştır. Bu yeni dönemde, ÇED haricindeki tüm işlemler, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız tarafından, tek elden yürütülecek."

Varank, bu kolaylığın dışında ayrıca harita, imar ve parselasyon planları, altyapı ve üst yapı projelerini bakanlık olarak onayladıklarını ve bu işlemler için tek kuruş almadıklarını söyledi. 

Yapı ruhsatı, yapı kullanma izni, iş yeri açma ve çalıştırma belgelerini de düzenlediklerini, yine bunlar için de herhangi bir harç bedeli talep etmediklerini söyleyen Bakan Varank, ayrıca Endüstri Bölgeleri içinde yer alan bütün binaları, emlak vergisinden muaf tuttuklarını belirtti. 

 


Geri Dön