25 / 04 / 2024

Enerjide 2015 iyi geçti 2016 müjdeyle geldi!

Enerjide 2015 iyi geçti 2016 müjdeyle geldi!

Enerji sektörü açısından 2015 oldukça verimli geçti. Şirketler zor geçen yıla rağmen yatırımlarda hız kesmezken, 2016 için ise beklentilerini daha büyük tuttu.




Enerji sektörü temsilcileri, 2015 yılının iyi geçtiğine dikkati çekerek, 2016 yılından umutlu olduklarını ifade etti. Yeni yıla Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Kozlu Müessese Müdürlüğü maden ocağındaki işçilerle birlikte giren Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak da, sektöre 2016'nın ilk müjdesini vermişti. Albayrak, bu ay içinde özel sektör madenciliğine ilişkin bir çalışma yaptıklarına dikkat çekerek, bu düzenlemenin maliyetleri de içereceğini söylemişti. 2015 ve 2016 değerlendirmesi yapan Zorlu Enerji Genel Müdürü Sinan Ak, Türkiye'nin enerjide, gerek kendi bölgesinde gerekse dünyada söz sahibi olabilmesi adına özel sektör yatırımlarının giderek ivme kazanıyor olmasının, tüm bölge şirketleri adına oldukça değerli bir deneyim olduğunu söyledi. Ak, 2015 sonu itibarıyla üretim portföylerinde yurt içinde 7 hidroelektrik, 1 rüzgar, 3 jeotermal ve 3 doğal gaz santralıyla Pakistan'daki 1 rüzgar santralı ve İsrail'de 2 doğal gaz çevrim santralı bulunduğu bilgisini aktardı. 


İSRAİL'DE GAZ YATIRIMI  


Ashdod doğal gaz çevrim santralının devreye alındığı İsrail'de yatırımları artırdıklarını belirten Ak şunları kaydetti: "İsrailli ortaklarımızla geçtiğimiz yıl devreye aldığımız Dorad doğal gaz çevrim santralından sonra Ashdod kojenerasyon doğal gaz santralı da enerji üretimine başladı. Yüzde 42,15 oranında ortak olduğumuz Ezotech Electric Limited Şirketi tarafından inşa edilen Ashdod kojenerasyon santrali, 55 megavat elektrik ve 40 ton/saat buhar üretim kapasitesine sahip. İsrail'deki diğer projemiz Ramat Negev doğal gaz santrali için çalışmalarımız devam ediyor." 


2016'da elektrik hedefini büyüttü


Ak, aynı zamanda 2015'in Zorlu Enerji'nin güneş enerjisi alanına araştırma ve altyapı hazırlıklarını hızlandırdıkları önemli yıl olduğunun altını çizdi. 2015 yılında müşteri sayısını 5 kata çıkardıklarını söyleyen Ak, "2016'da büyümeyi devam ettirerek 50 bin sayaca ulaşmayı hedefliyoruz. Buna bağlı olarak 2016 yılında, Zorlu Elektrik'in sadece bu müşterilere yapacağı elektrik satışının 2.5 milyar kWh/yıl olmasını öngörmekteyiz" dedi.


Ortağıyla 11.5 milyarlık satış yaptı


Turcas Petrol Üst Yöneticisi Batu Aksoy ise, yaptığı açıklamada, 2015'in ilk 9 ayında Shell & Turcas ortaklığında 11,5 milyar TL, RWE & Turcas ortaklığında ise 500 milyon TL üzerinde satış gerçekleştirdiklerinin bilgisini verdi. Aksoy, "Aktif büyüklüğümüz 1,1 milyar TL, özsermayemiz ise 638 milyon TL'ye ulaştı" ifadelerini kullandı. 


Çalışma bu ay içinde


SOMA'DA yaşanan maden faciası sonrası hükümetin ciddi anlamda düzenlemeler getirdiğini vurgulayan Enerji Bakanı Albayrak, şunları söylemişti: "Çalışma şartları ve asgari ücret konularında iyileştirmeler yapıldı. Madenciliğin sorunları devam ediyor. Bu ay içerisinde inşallah özellikle özel sektör madenciliği noktasında iyi bir çalışma yapıyoruz ve hazırlıyoruz. İnşallah bu yasal düzenleme Meclis'ten geçtikten sonra Bakanlar Kurulumuzun da desteğiyle tüm kesimleri kapsayacak. Yani kamu, özel üzerinde rödevans dahil, maliyetler konusunda yaşanan süreçlerle ilgili bir çalışma yapıyoruz."



Akşam


Geri Dön