26 / 04 / 2024

Enflasyon hesaplamasına doğalgaz ayarı; Yapılacak indirim dikkate alınacak

Enflasyon hesaplamasına doğalgaz ayarı; Yapılacak indirim dikkate alınacak

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), doğalgazın bir ay boyunca ücretsiz olarak verilmesi nedeniyle Mayıs ayı Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) hesaplamasında "sıfır fiyat" yöntemini uygulayacağını duyurdu. Bu değişiklik, Mayıs ayı enflasyonunda sert bir düşüşe neden olacak.. İşte detaylar...



Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), mayıs ayı Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) hesaplamalarında doğalgaz fiyatlarının etkisini değiştiren bir karar aldı. Buna göre, mayıs ayından itibaren uygulanmaya başlanan bir ay ücretsiz ve bir yıl indirimli doğalgaz kampanyası TÜFE hesaplamalarını etkileyecek.

"SIFIR FİYAT" YÖNTEMİ DİKKATE ALINACAK

TÜİK, mayıs ayı TÜFE hesaplamalarında doğalgaz fiyatları için "sıfır fiyat" yöntemini uygulayacağını duyurdu. Bu kararla birlikte, tüketicilere bir ay boyunca ücretsiz doğalgaz hizmeti sunulması ve bir yıl boyunca da indirimli fiyatlarla doğalgaz tüketimi sağlanması enflasyon hesaplamasında dikkate alınacak. 

Yani TÜFE hesaplamalarında 2023 Haziran ile 2024 Mayıs arasındaki dönemde, 25 metreküpe kadar doğalgaz tüketimi için yapılan indirimler dikkate alınacak. Bu da demek oluyor ki, 25 metreküp ve altındaki doğalgaz tüketimi dikkate alınmayacak. Fakat, 25 metreküp üzerindeki doğalgaz tüketimi için ödenen fiyatlar ise hesaba katılacak.


Geri Dön