26 / 04 / 2024

Enflasyon rakamları ne zaman açıklanacak? İşte şubat ayı enflasyon beklentisi 

Enflasyon rakamları ne zaman açıklanacak? İşte şubat ayı enflasyon beklentisi 

Şubat ayı enflasyon beklentisi ile ilgili flaş bir gelişme yaşandı. TÜİK tarafından her ay açıklanan enflasyon rakamları için geri sayım başladı. Mart ayının ilk haftası açıklanacak, şubat ayı enflasyon rakamları, piyasaların radarında yer alacak. 



Şubat ayı enflasyon rakamları açıklanmadan önce TCMB, PPK toplantı özetini paylaştı. Bu özette enflasyon beklentisine de yer verildi. Temel gıdada KDV indirimine gidilmesinin enflasyona olumlu yansıyacağı vurgulandı. Bu gelişmelerle birlikte şubat ayı enflasyon beklentisi de ortaya çıktı.

ENFLASYON RAKAMLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Şubat ayı enflasyon rakamları, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından 3 Part 2022 Perşembe günü açıklanacak. 

Öte yandan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Para Politikası Kurulu (PPK) tarafından yapılan toplantı özetini paylaştı. Söz konusu özette, enflasyonla ilgili de bilgiler yer aldı.

Ocak ayında tüketici fiyatları yüzde 11,10 oranında yükseldiği, yıllık enflasyonun 12,61 puan yükselişle yüzde 48,69 olduğu anımsatıldı. Temel gıdada KDV’nin yüzde 8’den 1’e indirilmesinin ay ortasında gerçekleşmesinden dolayı indirimin olumlu etkisinin tüketici fiyat endeksine şubat ve mart aylarında yansıyacağı vurgulandı.  

ŞUBAT AYI ENFLASYON BEKLENTİSİ

Piyasa Katılımcıları Anketi Şubat ayı sonuçlarına göre; cari sene sonu enflasyon beklentisi 4,31 puan yükselişle yüzde 34,06’ya çıkarken, gelecek 12 aya ilişkin enflasyon beklentisi 0,54 puan düşüşle yüzde 24,83’e kadar geriledi. 

Ayrıca, uzun vadeli enflasyon beklentilerindeki yukarı yönlü güncellemeler şubatta da devam ederken, gelecek 5 seneye ilişkin enflasyon beklentisi 0,13 puan yükselişle yüzde 9,05’e yükseldi.

Ocakta yüzde 11.10 olarak açıklanan yıllık enflasyon, 48.69 seviyesine çıkmıştı. Şubat ayı için piyasa beklentisi, yıllıkta yüzde 52, aylık yüzde 4 civarında yer alıyor. Ancak sürprizlerin de olabileceği yönünde beklentiler bulunuyor. Öte yandan 4 Mart tarihinde ABD şubat ayı tarım dışı istihdamının açıklanacağına dikkati çekiliyor. Beklentilerin 438 bin olacağı söyleniyor. (Geçen ay 467 bin) Fed para politikası için enflasyon ve istihdam verilerinin önemine de vurgu yapılıyor.

 Enflasyon rakamları ne zaman açıklanacak? İşte şubat ayı enflasyon beklentisi 

Öte yandan 4 Mart’ta ABD şubat ayı tarım dışı istihdamının açıklanacağı kaydedildi. Beklentilerin de 438 bin olduğu vurgulandı. (Geçen ay 467 bin) Fed para politikası için istihdam ve enflasyon verilerinin önemli olduğu belirtildi.

Şubatta Enflasyon ne olacak?


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön