19 / 04 / 2024

Engelli vatandaşlara gayrimenkul satışlarında bilirkişi tayin edilecek!

Engelli vatandaşlara gayrimenkul satışlarında bilirkişi tayin edilecek!

Engelli vatandaşlara yapılan gayrimenkul satışlarında tapu işlemleri artık yeminli bilirkişilerle yapılacak. Engelli vatandaşların tapu işlemleri sırasında yaşadığı mağduriyet yeminli bilirkişilerle çözülmesi planlanıyor. Gerekirse işaret dilini bilen bil



Engelli vatandaşlara yapılan gayrimenkul satışlarında tapu işlemleri artık yeminli bilirkişilerle yapılacak. Gerekirse işaret dilini bilen bilirkişiler tayin edilecek. Böylece engelli vatandaşların tapu işlemleri sırasında yaşadığı mağduriyet yeminli bilirkişilerle çözülmesi planlanıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca hazırlanan Tapu Sicili Tüzüğü'ne göre, işitme, konuşma veya görme engelliler, isteğe bağlı olarak tapu işlemlerini iki tanık huzurunda yapabilecek, işitme veya konuşma engelli olması ve yazıyla anlaşma imkanının da bulunmaması halinde işaret dilinden anlayan yeminli bilirkişi bulundurulacak. Miras, gayrimenkul alım ve satımı gibi tapu işlemleri için daha önce vasi tayin eden engelli vatandaşlar, arük isteğe bağlı olarak bilirkişiden yardım alabilecek. Uygulamayla, daha önce tapu işlemleri için vasi tayin eden engelli vatandaşların hak kaybı yaşaması engellenecek. 


Bilirkişi, engellilerin talep ettiği işlemle ilgili bilgileri tapu memuruna anlatacak. Bilirkişiler, 18 yaşını geçmiş fiili ehliyete sahip kişiler arasından seçilecek. Bilirkişi olarak seçilenler, tapu işlemleri öncesinde mahkemede, engellilerin isteklerini tapu memuruna doğru anlatacağına dair yemin edecek. Bilirkişi belirlemeyen engelliler ise vasi tayin edip tapu işlemlerini yapmaya devam edebilecek. 


EKONOMİST


Geri Dön