28 / 03 / 2024

Gayrimenkul satışlarında artış bekleniyor!

Gayrimenkul satışlarında artış bekleniyor!

Emlak sektörü 9 günlük Kurban Bayramı tatilinin ardından, gayrimenkul satışlarında artış bekliyor. Sektör temsilcileri, hükümetin gayrimenkul alımlarında sağlayacağı 15 bin TL'lik destek priminin de emlak satışlarını artıracağı görüşünde.



Gayrimenkul satışlarında uzun süredir durağan bir dönem geçiren emlak sektörünün umudu bayram dönüşü oldu. Bayram tatilinin sona ermesinin ardından gayrimenkul piyasasının hareketleneceğini öngören sektör temsilcileri, hükümetin gayrimenkul alımlarında sağlayacağı 15 bin TL'lik destek priminin de emlak satışlarını artıracağı görüşünde. 


"Tatil dönüşü hareketlilik bekliyoruz" 


Gayrimenkul satışlarının yaklaşık bir aydır durağan hareket gösterdiğini ve herhangi bir artış olmadığını dile getiren  İzmir  Emlak Komisyoncuları Odası (İZEKO) Başkanı Mesut Güleroğlu, "Piyasalarda bir durgunluk var. Gayrimenkul piyasasında bayram tatilinden sonra bir hareketlilik bekliyoruz. Faiz oranlarında bir düşme beklentisi var. Yatırımcı ve konut almak isteyenler, bu faiz oranlarının daha da düşmesini bekledikleri için bekliyor. Ağustos ayı biliyorsunuz tatil ayı genelde, o yüzden İzmir'de çok büyük bir hareketlilik yaşamadık. Büyük ihtimalle bayramdan sonra, yani eylülün ortasından ekim ayının başlarına doğru bir hareketlilik bekliyoruz" diye konuştu. 


"Emlak piyasası, bayram sonrasına odaklandı" 


İzmir Emlak Kulübü Derneği (İZEMDER) Yönetim Kurulu Başkanı Rıdvan Akgün ise, İzmir'de emlak piyasasının bayramdan sonraya odaklanmış vaziyette olduğunu belirterek, "9 günlük bayram tatili olmasından dolayı, özellikle barınma ihtiyacı olan insanlar dışında, yatırımcıların ilgisini çekmemekte. 

Hükümetin vereceği bir destek primi var biliyorsunuz, 15 bin TL gibi bir destek primi verecek. Böyle olunca da bankalara para bloke etmeye başlayan genç çiftleri görmeye başladık. Artı, bugünden gayrimenkul piyasasına girip aileden, eşten, dosttan veya konut kredilerinin cazip hale gelmesinden sonra bu planı öne çekebilir miyiz diye piyasada hareket eden müşteriler görmeye başladık. Kısaca İzmir'de emlak piyasasında bir hareketlilik var ama 19 Eylülden sonra okulların açılmasıyla birlikte Aralık 15'e kadar olan 2-2,5 aylık süreçte, yüzde 30-yüzde 40 daha fazla bir satış işlemi olacağını öngörüyoruz" ifadelerini kullandı. 


"İzmir'de kiralık daire yok" 


İzmir'de bir başka sorunun da kiralık daire bulmakta yaşandığını belirten İZEKO Başkanı Güleroğlu, "Şu an İzmir'de emlakçıların ellerinde kiralık daire yok. Niye yok? Çünkü millet Ramazan Bayramı dönüşü evlerini tuttu. Özellikle İzmir biliyorsunuz üniversite şehri. O nedenle üniversiteye gelen kişiler kiralık evlerini önceden tutmuş oldular. Şu an İzmir'de kiralık daire olmadığı gibi, kira ücretleri de yüksek. 1+1 daireleri 700 liradan kiraya veriyorlar" dedi. 


"Kentsel dönüşüm projesi yok" 


İzmir'de uzun süredir dile getirilen fakat tam anlamıyla uygulamaya geçirilemeyen kentsel dönüşüm projesini de eleştiren Güleroğlu, "Kentsel dönüşüm konusunda belediyelerin yapmış olduğu bir proje yok. Yatırımcıların da yapmış olduğu bir proje yok. Kentsel dönüşüm, bana göre kentsel yenilemeyle devam ediyor. 

Aslında doğru olmayan ve tasvip etmediğimiz bir durum. Çünkü ada bazında değil, pafta bazında bunların düzenlenmesi gerektiği kanaatindeyiz. Eğer böyle olursa zaten kentsel dönüşüm olur, diğer tarafta binanın yıkılıp yeniden yapılması kentsel yenileme sayılıyor" diye konuştu. 


"İZBAN'ın geçtiği yerler değerlendi" 


Gayrimenkul satışlarında artış yaşanan yerlerin daha çok şehrin kuzey aksı ve demiryolu ağı üzerinde bulunan yerler olduğunu ifade eden Güleroğlu, "İzmir'de özellikle Çiğli, Ataşehir, Seyrek, Menemen bölgelerinde ciddi hareketlenmeler var. İZBAN'ın geçtiği her yer hareketlenmeye başladı. Torbalı, Ayrancılar bölgesinde de ciddi hareketlenmeler görüyoruz" şeklinde konuştu.  



Yeni Ekonomi


Geri Dön