19 / 04 / 2024

ENKA İnşaat yılı zirvede tamamladı!

ENKA İnşaat yılı zirvede tamamladı!

Yılın zirveye en yakın fiyatlarla tamamlayan hisseler, yatırımcıların dikkatini çekiyor. Bu hisselerin başında ENKA İnşaat geliyor.



Yatırım fonları, 2016’da parayı özel sektör tahvillerine yatırdı. Emeklilik fonları tahvil, hisse ve diğer enstrümanlarda değerlendirdi. Yüksek getiriler altın, katılım fonları ve esnek fonlarda gözlendi. 2017’de emeklilik fonları öne çıkacak.


Geride bıraktığımız yılın getiride öne çıkan enstrümanları dolar ve altın olmuştu. Bunun etkisiyle, gerek yatırım fonlarında gerekse emeklilik fonlarında yüksek getiriler, yüzde 28 ile kıymetli maden fonlarında yaşandı. Yatırım fonlarında kıymetli madenlerden sonra yüzde 17 getiriyle katılım fonları öne çıktı. 


2017’ye girerken piyasaların gündeminde yine jeopolitik riskler, FED faiz artışı küresel kaygılar var. Bu nedenle tercihlerinde güvenli liman arayışı yine öne çıkacak. Reel getiri sağlamak isteyenler karma ve değişken fonlarla fon sepetlerini tercih edecek. Dolar bazında tarihi dip seviyelerde olması sebebiyle hisse senetleri de yatırım fonu ile emeklilik fonu alanlar için tercihlerde önce çıkacak.  


Yüksek getirili fonlar

Tasarruflarını mevduatın dışında değerlendirmek isteyenler için rahat nakde dönebilmesi nedeniyle yatırım fonları önemli alternatif. Devamlı gelişmeleri takip etmek  yerine piyasanın uzmanları tarafından idare edilen yatırım fonları ve emeklilik fonları tercih edilebilir alternatifler sunabiliyor. Fakat bu noktada da seçenekleri değerlendirirken getirisi yüksek ve istikrarlı büyüyebilen fonları tercih etmede yarar var.


Geçtiğimiz yıl en fazla kazandıran fonlara baktığımızda, Yüzde 28.8 oranındaki getiri ile Kıymetli Madenler Fonları ilk sırada yer aldı. Yüzde 17 ile Katılım Fonları, yüzde 15.7 ile Fon Sepeti Fonları, yüzde 15.3 ile Hisse Senedi Fonları, yüzde 11 ile Karma ve Değişken Fonlar en fazla değer kazananlar oldu. Yatırım fonlarında portföy büyüklüğü en yüksek fonlar, para piyasası fonları. Ancak bu fonların getirilerinin yüzde 9 seviyesinde olduğu dikkat çekiyor.


Performansta öndeler

2016 yılında performansları ile öne çıkan fonlar arasında yabancı hisse senedi fon kategorisinde Ak Portföy BRIC  Yabancı Hisse Senedi Fonu yüzde 46 oranındaki getirisiyle dikkat çekiyor. Onu kıymetli madenler fonlarında yüzde 38.8’lik getirisi ile Finans Portföy Gümüş BYF takip ediyor. İş Portföy Emtia Yabancı BYF Fon Sepeti Fonu’nun getirisi ise yüzde 38.5 oldu. Mevzuat gereğince belli oranlarda bir yatırım enstrümanını portföyünde bulundurmak zorunda olan fonlar, aşırı değerlemelerde söz konusu enstrümanın oranını azaltarak, aşırı düşüşlerde de portföy içindeki enstrümanın payını artırarak getiri potansiyelini artırabilmekteler. Portföylerine aldıkları yatırım enstrümanlarının performansını ayrıca takip eden fonlar profesyonel araştırmalar neticesinde portföylerini oluşturmakta.


2016’da ciddi atak yapan fon grupları 


                 Yıllık getiri (%)

Kıymetli Madenler    28.8

Katılım Fonları    17.0

Fon Sepeti Fonları    15.7

Hisse Senedi Fonları    15.4

Karma ve Değişken    11.0

Borçlanma Araçları    9.5

Para Piyasası Fonu    9.3


Fonda yılın getiri şampiyonlarında ilk 10


                                   Yıllık getiri (%)

Ak Portföy BRIC His. Senedi Fonu    46.3

Finans Portföy Gümüş    38.8

İş Portföy Emtia Yabancı Fon Sepeti    38.5

Tacirler Portföy His. Senedi    33.1

Ashmore Portföy Yab. Borç. Fonu    32.1

Ak Portföy Emtia Fon Sepeti    30.7

Finans Portföy Altın    29.6

Ak Portföy Asya Yabancı His. Sen.    28.9

İş Portföy Yabancı His. Sen.    28.5

Ak Portföy Altın Fonu    28.4


Emeklilik fonlarında en çok kazandıranlar


Yıllık getiri (%)

Kıymetli Madenler    28.5

Hisse Senedi    12.5

Borçlanma Araçları    10.7

Karma & Esnek Fonlar    10.2

Fon Sepeti Fonları    9.7

Para Piyasası    9.3

Katılım Fonları    7.5


Emeklilikte getiri liginin ilk 10 fonu


Yıllık getiri (%)

Anadolu Hayat Em. Büy.Am.Yük.Ülk.Es.    54.8

AvivaSA Em. ve Hay. Bric Ülkeleri Es.    40.2

Allianz Yaşam ve Em. Altın    29.7

Asya Em. ve Hay. Altın Katılım    29.2

AvivaSA Em. ve Hay. Altın    29.2

BNP Par. Car. Em. Altın    29.1

Groupama Em. Altın    29.0

Ziraat Hayat ve Em. Altın    29.0

Garanti Em. Hay. Altın    28.6

Katılım Em. ve Hay. Alt. Altın    28.6


‘Zirve yapan’ hisse senetleri takip edilmeli!

Yılın zirveye en yakın fiyatlarla tamamlayan hisseler, yatırımcıların dikkatini çekiyor. Bu hisselerin başında ENKA İnşaat geliyor. Yıl içinde gördüğü en yüksek seviye 5.40 TL olan hisse, yıllık yüzde 28.85 değer kazandı. Yine yılı zirvede tamamlayan bir başka şirket, Şişe Cam. En yüksek 3.86 seviyesini gören hisse, kapanışı 3.83 TL’den gerçekleştirdi. Yıllık yüzde 34.4 değer kazandı. Otokar, Soda Sanayii, Aksa Enerji, Ereğli Demir Çelik, İş Bankası (C), Eczacıbaşı Yatırım, Aselsan, Trakya Cam yıl sonu kapanışlarıyla zirvesine en yakın 10 hisse arasında. 2017 yılında inşaat sektöründe ertelenmiş talebin canlanması, otomotiv sektöründe üretim artışı ve konut sektörünü canlandırmaya yönelik adımlar bu sektörlerde yer alan hisseleri hareketlendirme potansiyelini koruyor.


Direnç seviyelerine dikkat

Endeks 2017 yılına güçlü direnç seviyesinin bulunduğu 76.000-80.000 bandında girdi. BIST 100 Endeksi yıl içerisinde en düşük 68.230 seviyesini görürken en yüksek 86.931’i test etti ve yılı 78.138’den tamamladı. Yıl sonu kapanışıyla BIST 100’deki değer artışı yüzde 8,94 oldu. 2017’de zirve seviyelerine doğru atakların gerçekleşebileceğini görebiliriz. Ancak FED’in faiz artışına bağlı olarak gelişmekte olan ülke borsalarında yaşanabilecek satışlar BIST 100’ü de etkileyecektir.  Yabancı payındaki yükselişin devamı Borsa’da alıcıların güçlenmesini sağlayacaktır. Endeks’te 76.000-80.000 aralığındaki güçlü direnç aşılırsa yukarı hareket; aşılamazsa aşağı hareket güçlenecek. Ama yukarı hareket olasılığının daha güçlü olduğunu görülüyor.  


Yabancı payı ivme kazandı

Yabancı yatırımcılar aralık ayının ikinci haftasından itibaren paylarını artırdılar. Yeni girdiğimiz 2017 yılında ise yakın zamandaki açıklamalar jeopolitik risklerde azalma olacağı izlenimini veriyor. Yabancı payı son beş yılda yüzde 61 ile yüzde 65 bandında gidip geliyor.



Mililyet/ Zeynep AKTAŞ


Geri Dön