27 / 04 / 2024

EPDK'dan şaşırtan hamle! Bu şekilde elektrik birim fiyatları düşecek! Faturalar indirimli olacak!

EPDK'dan şaşırtan hamle! Bu şekilde elektrik birim fiyatları düşecek! Faturalar indirimli olacak!

EPDK, sanayicinin ihtiyacının iki katından fazla ürettiği lisanssız güneş enerjisini 48 milyon aboneye ücretsiz dağıtacak. Bu şekilde faturalar düşecek! İşte detaylar...



Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, sanayicinin ihtiyacının iki katından fazla ürettiği lisanssız güneş enerjisini 48 milyon aboneye ücretsiz dağıtacak.

EPDK’nın, buna imkan vermesi için Lisansız Elektrik Üretim Yönetmeliği’nde değişiklik hazırlığı yaptığı öğrenildi. Söz konusu yönetmelik yürürlüğe girdiğinde sanayicinin kapasite fazlası elektriği ücretsiz olarak sisteme dahil olacak ve bu şekilde elektrik birim fiyatları da aşağı düşmeye başlayacak!

Elektrik Avrupa’yı vurdu! Türkiye’de de elektrik zammı gelir mi?EPDK SUİSTİMAL YAPILDIĞINDI SAPTADI

Yeni Şafak'ta yer alan habere göre; EPDK, 12 Mayıs 2019'de yayınlanan yönetmelikle, sanayicilerin yerinde elektrik tüketimlerini karşılayabilmeleri için lisanssız enerji üretim hakkı tanıdı. Bu şekilde sanayici aylık tüketimlerini bildirerek, bu miktarın iki katına kadar lisanssız elektrik üretme hakkına sahip oldu. Sanayiciler, tüketimlerinin ilk yarısını kendilerine harcayarak, ikinci yarısını ise sisteme satarak bedelini alıyordu. EPDK eski düzenlemelerin suistimal edildiğini tespit etti. Bazı sanayiciler hayvancılık, sulama veya başka tesisler kurdular, ancak bu alanlarda üretim yapmadılar, sadece elektrik ürettiler.

 EPDK dan şaşırtan hamle! Bu şekilde elektrik birim fiyatları düşecek! Faturalar indirimli olacak!

Yani bir santralin tüketimi 5 kw idi ama iddiaya göre 1.000 kw'lık bir santral kurup 995 kw'ı inşa halindeki bir sisteme satmak imtiyazlıydı ve haksız bir avantaj elde etti. EPDK bunu önlemek amacıyla için beyannameler yerine sayaç içi tüketimi esas alacak. Sanayicinin fiili tüketimi mahsuplaşılacak, bunun bir katı kadar sisteme satmasına izin verilecek, kalan kısım ise ücretsiz olarak abonelere dağıtılacak. Mayıs 2019'dan yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihe kadar olan ödemeler sanayiciden geri alınmayacak.

Sanayiciler ise bu duruma tepki gösterdi. İşte detaylar...


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön