20 / 04 / 2024

Erdal Bahçıvan'dan tapusuz sanayi modeli önerisi!

Erdal Bahçıvan'dan tapusuz sanayi modeli önerisi!

İSO kapsamında İstanbullu Sanayiciler, Gaziantep’te bölge sanayicileri ile bir araya geldi. İstanbul Sanayi Odası Başkanı Erdal Bahçıvan, “İstanbul'un gayrimenkul fiyatı arttıkça İstanbul sanayiden uzaklaşıyor” dedi…



İSO'nun, geleneksel Anadolu illeri ziyaretleri kapsamında İstanbullu sanayiciler, Şanlıurfa'dan sonra Gaziantep'te bölge sanayicileri ile buluştu.

Gaziantep Sanayi Odası'nda kentin iş adamları ile buluşan İSO heyeti, şehirdeki yatırım fırsatlarını, yürütülen çalışmaları ve hali hazırda mevcut sorunların çözümleri hakkında değerlendirme yaptı.

Anadolu Ajansı’nın haberine göre,  İSO Başkanı Bahçıvan, meclis toplantısındaki konuşmasında, farklı sanayi şehirlerinde gerçekleşen toplantıların, iş dünyasının gelişmesi ve şehirler açısından büyük önem taşıdığını vurguladı. 

Bahçıvan, Gaziantep’in örnek bir yönetim anlayışına sahip olduğunu belirterek, bu anlayışın kentin gelişmesinde ve ilerlemesinde büyük katkısı olduğunu ifade etti.

Bahçıvan, "Gaziantep, nesiller arasındaki sanayicilik transferinde son derece başarılı. Aile işletmelerinin devamı konusunda lütfen bizi besleyin." diyerek, İstanbul'un sanayi kuşaklarının nesilden nesile aktarılmasında başarılı olmadığını söyledi.

 "Gayrimenkul fiyatı arttıkça İstanbul sanayiden uzaklaşıyor"

Bahçıvan, "İstanbul'un gayrimenkul fiyatı arttıkça İstanbul sanayiden uzaklaşıyor, şehri değerlendirdikçe sanayiden uzaklaştırıyoruz. Özellikle İstanbul'da sanayicinin tapusu olmasın, o tapu sanayicinin ahlakını bozuyor. İstanbul gibi dünya markası gibi bir şehirde 1 milyon küsür elde kalmış, satılmak için bekleyen konutumuz var, bu ayıp bize yeter.

Şehri betona gömüp, şehrin değerini düşürüyoruz. Sanayi ve üretim kültürünü ayağa düşürüyoruz. Devlet sanayicinin İstanbul'da binasını arsasını 49 yıllığına versin, 'Burası sadece üretim için, tapu da sizin değil, üretim yapman kaydıyla sana tahsis edilmiş bir yer.' desin. Tapusuz sanayi modelini getirmemiz lazım. Sanayinin devamı için Anadolu'ya gitme gerekliliğini birçok arkadaşımız gözden geçiriyor." diye konuştu.

"ABD'ye ihracat yüzde 20,9 arttı"

Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Adnan Ünverdi, Türkiye sanayisinin lokomotifinin, İstanbul ve Gaziantep olduğunu söyledi.

Adnan Ünverdi, Gaziantep'teki üretim ile şehrin sanayisi hakkında bilgi paylaştı.

Şehirde teknolojiyi de kullanarak, katma değerli üretim yaptıklarını belirten Ünverdi, şu açıklamaları yaptı:
"Ortadoğu'ya açılan kapı konumunda olan şehrimiz, barındırdığı potansiyeller ile öncü şehir olmayı sürdürüyor. 180 ülkeye ihracat yapıyoruz. Ocak Eylül 2019 döneminde, en fazla ihracat yaptığımız ülke Irak. Mevcut durumlardan dolayı bir önceki senenin aynı dönemine göre, Irak'a ihracatımız yüzde 2,5 azalmasına rağmen, ülke ihracat sıralamamızda hala birinci sırada. Aynı dönemde en fazla ihracat yaptığımız ikinci ülke ABD, ABD'ye ihracatımız bu sene Ocak-Eylül döneminde, geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 20,9 arttı. Türkiye'de en fazla ihracat yapan iller arasında 6'ıncı sıradayız."

Ünverdi, 3 yıl içinde 3 milyar dolar sanayi yatırımı yaptıklarını, 150 işletmenin faaliyete geçtiğini ve geçen yıl 7 milyar dolar ihracat ile 5 milyar dolar ithalat yaptıkları açıklamalarında bulundu.

Ünverdi, "Bu yıl da 7 milyar 500 milyon dolar ihracat hedefimiz var ve bunu gerçekleştireceğiz. Altı tane Organize Sanayi Bölgemiz (OSB) var, yeni bir OSB yapılandırmasını da sürdürüyoruz. Sınırda güvenli bölgenin kurulması yeni bir dönemin başlangıcı. Suriye'nin yeniden inşasında Gaziantep etkin bir rol üstlenecek. Bugün buraya yatırım yapanlar kazanacak." ifadelerini kullandı.

Sanayi alanları İstanbul'un dışına taşınacak!

 


Geri Dön