25 / 04 / 2024

Erdinç Varlıbaş: Ülkedeki siyasî gerginlik, konut satışını azaltır

Erdinç Varlıbaş: Ülkedeki siyasî gerginlik, konut satışını azaltır

Gayrimenkule ayrılan bütçenin bir insanın hayatındaki en önemli yatırım olduğunu kaydeden Varyap İnşaat CEO’su Erdinç Varlıbaş, “Ülkenin siyasi ortamında gerginlikler olduğu zaman alım kararları yavaşlar hatta durur." dedi.



Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) son açıkladığı konut satışı raporuna göre konut satışları temmuz ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 20,2 düştü.


İpotekli, yani banka kredisi ile satılan konut sayısı ise yüzde 33 düştü ve kredili satışların toplam konut satışları içindeki payı yüzde 36’ya geriledi. Faiz oranlarının geçen seneye göre daha düşük olmasına rağmen bu yıl satışların daralması sektörde durgunluk tartışmalarını gündeme getirdi.


Gayrimenkule ayrılan bütçenin bir insanın hayatındaki en önemli yatırım olduğunu kaydeden Varyap İnşaat CEO’su Erdinç Varlıbaş, “Gayrimenkul hayatta belki de bir kere verilen önemli bir karardır. Ülkenin siyasi ortamında gerginlikler olduğu zaman alım kararları yavaşlar hatta durur. Son bir yılda bunları yaşadık, ama beklentiler olumlu şekilde sonuçlanınca sektörün önü açılır, tekrar talep gelmeye başlar.’’ dedi.


Varlıbaş, gayrimenkul ticaret hacminin önemli bir kısmının konut kredisi ile gerçekleştiğini ve önümüzdeki dönemde faizlerin düşmesinin konut satışlarını artıracağını söyledi. Türkiye ekonomisinin makro ölçekte iyi gittiği sürece inşaat sektöründe problem yaşanmayacağını belirten Varlıbaş, Gayrimenkul şirketlerinin bankalara olan borcunun riskli seviyelere geldiği yönündeki uyarılara değindi. 


Erdinç Varlıbaş, “Sadece bankalardan finansman yoluyla değil, bazen ön satış yaparak, bazen sermaye piyasalarıyla ilişkiye geçerek ve nitelikli yatırımcılarla işbirliği yaparak projelerimizi gerçekleştiriyoruz. Mali yapılarını muhtemel risklere karşı dayanıklı kılmak için sektörün diğer oyuncuları da bunu yapmalı.’’ şeklinde konuştu.


Varyap Elements Yalıkavak


1994’te firma sahibi Süleyman Varlıbaş’ın öngörüsü ile alınan Bodrum Yalıkavak’taki 34 dönüm araziyi yirmi yıldır en doğru projeyi yapmak için bugüne kadar beklettiklerini ifade eden Erdinç Varlıbaş, şimdiden dört malikânenin satıldığını açıkladı. 


Projede yirmi dört malikâne bulunuyor. 460 ile 900 metrekare arasında beş farklı tipten oluşan malikanelerin fiyatları 1,5 Milyon Euro ile 3,5 Milyon Euro arasında değişiyor. Çok katlı olmayan ve doğaya en az müdahale ile gerçekleştirilen projede arazideki doğal dev kayalar temizlenmek yerine mimari dekor olarak kullanılacak.


Ali Demirhisar / Zaman


Geri Dön