27 / 04 / 2024

Erdoğan Bayraktar: 5 Ekim Türkiye'de asrın projesini başlattık!

Erdoğan Bayraktar: 5 Ekim Türkiye'de asrın projesini başlattık!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar: ''Türkiyemizin afet riski taşıyan binalardan kurtulmaya ihtiyacı var. 5 Ekim'de bir milat, Türkiye için asrın projesini başlattık''



Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Türkiye'nin afet riski taşıyan binalardan kurtulmaya ihtiyacı olduğunu belirterek, ''5 Ekim'de bir milat, Türkiye için asrın projesini başlattık. İnsanlarımızın evi alınıyor, kirası veriliyor, onlara modern hayatın gerektirdiği donatılarla bezenmiş, okulu, sağlık ocağı, yolu parkı, bahçesi olan, ulaşımı ve teknik altyapısı yeterli pırıl pırıl evler vereceğiz'' dedi. 

     Bakan Bayraktar, Esenler Belediyesi Kentsel Dönüşüm Alanı'nda incelemelerde bulundu. 

     Burada gazetecilere açıklamada bulunan Bayraktar, kentsel dönüşümün önemine işaret ederek, bu anlamda yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. 

     Türkiye'nin afet riski taşıyan binalardan kurtulmaya ihtiyacı olduğunu ifade eden Bayraktar, ''5 Ekim'de bir milat, Türkiye için asrın projesini başlattık. Yüce halkımıza yürekten teşekkür ediyorum. Esenler'deki vatandaşlarımız, basın mensupları destek vermeseydi biz bugüne gelemezdik'' diye konuştu. 

     Bayraktar, Havaalanı Mahallesi'ndeki mülk sahipleriyle anlaşma oranının yüzde 99'un üstünde olduğunu aktararak, kimseyi mağdur etmeyeceklerini vurguladı. 

     Sosyal devletin gerekleri neyse onu yapacaklarını ifade eden Bayraktar, kimseyi incitmek gibi bir düşüncenin içinde olamayacaklarını, dertlerinin, fakir fukaranın, garip gurebanın yuvasını yapmak olduğunu anlattı. 

     Bayraktar, dünyanın değiştiğini ve Türkiye gelişmiş ülkeler safına girmek için büyük bir mücadele verdiğini söyledi. 

     İnsanların senede 1-2 kere check-up'tan geçtiğini belirten Bayraktar, binaların da aynı özenle yapılacağını kaydetti. 

     Bayraktar, bunu ''dalga dalga'' yapacaklarını ifade ederek, Esenler halkının devletine olan güveni sayesinde bugün kentsel dönüşümün hızla gerçekleştirildiğini vurguladı. 

     Afetlerde can kaybı olmaması ve bundan kaynaklı ekonomik sıkıntıların yaşanmaması gerektiğine dikkati çeken Bayraktar, konuşmasını şöyle sürdürdü: 

     ''Amerika'nın güneybatısında deprem olduğunda nasıl insanlar alay ediyorsa, Japonya'da çocuklar, gençler deprem karşısında kendilerini güvende hissediyorsa, bizim insanımız o özgüveni yakalamayı hak etmiştir. Bugün burada gördüğünüz tablo, basınımızın verdiği destek... Bu işi engellemek isteyen birtakım, 'Bu iş ranttır' diyenler var. Buranın neresi rant- Burada insanlarımızın evi alınıyor, kirası veriliyor ve onlara modern hayatın gerektirdiği donatılarla bezenmiş, okulu, sağlık ocağı, yolu parkı, bahçesi olan, ulaşımı ve teknik altyapısı yeterli pırıl pırıl evler vereceğiz. Onun için hepimize görev düşüyor. Bu görev doğrultusunda bu işin önü açılmıştır, bu iş artık başlamıştır.'' 

     

     -''Dönüşümü mutlaka başarıya ulaştıracağız''- 

     

     Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, ''Bakanlar Kurulu'nda, afet riski olan bölgelerin belirlendiği biliniyor, buralarda dönüşüm yapılacak mı-'' sorusu üzerine, ''Nerede halk razıysa nerede gönüllülük yakalanmışsa nerede insanımız mutluysa bu dönüşümden, biz de elimizle kolumuzla beynimizle gücümüzle devlet olarak, hükümet olarak oradayız. Bütün imkanlarımızı seferber edeceğiz, bu dönüşümü mutlakla başarıya ulaştıracağız ki, Türkiye gerçekten gelişmiş bir ülke olsun'' ifadelerini kullandı. 

     Bayraktar, özellikle afet riski taşıyan büyükşehirlerin bu risklerden arındırılması gerektiğini vurguladı. 

     Kentsel dönüşümün birtakım yasal altyapılarının olduğunu hatırlatan Bayraktar, 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Kanunu'nun çok önemli olduğunu ifade etti. 

     Bayraktar, kanun kapsamında afet riski taşıyan alanların tespitinin devam ettiğini anımsatarak, 10 bölgenin daha tespit edildiğini, bunların 3-4'ünün İstanbul'da olduğunu söyledi. 

     ''Yıkım alanında yapılan açıklamanın göstermelik olabileceği yönünde eleştiriler var, bu doğru mu-'' şeklindeki soru üzerine Bayraktar, ''Yapılıyor işte... 1227 konutun yarısı yıkılmış. 25 dakikada bir bina yıkılıyor, çürük bunlar çürük. İstanbul'da çok var bunlardan, temizleyeceğiz bunları Allah'ın izniyle'' dedi. 

     Bakan Bayraktar'a incelemesi sırasında Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu da eşlik etti. 

AA


Geri Dön