29 / 03 / 2024

Ersin Özince: Konut finansmanın büyümesi yarar sağlayacak

Ersin Özince: Konut finansmanın büyümesi yarar sağlayacak

Konut finansmanının büyümesinin de ülkemize birçok açıdan çok büyük yararlar sağlayacağını düşünüyorum.



Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Özince, Irak olsun, Suriye olsun en üst seviyede temsilcilerinin gelip kendilerini davet ettiklerini belirterek, "Biz şube açmak istiyoruz. Bugün gideyim, yarın Irak'ta şube açabilirim. Eminim Mısır'da böyle bir izni alabileceğiz" dedi.

Özince, "Krizden Mali İstikrara" konulu Uluslararası Bankacılık Zirvesinde yaptığı konuşmada, küresel ekonomide çok ciddi sorunların yaşandığı bir dönemden geçildiğini, bu sürecin tamamlanacağı ve sonuçların ne olacağı konusunda bir tahmin yapmak için henüz zaman gerektiğini söyledi.

Krizin etkilerinin sınırlandırılması için yoğun bir çaba harcandığının altını çizen Özince, ulusal ve uluslararası alanda gösterilen çabanın öncelikli amacının büyümenin sağlanması olması gerektiğini, bu nedenle kısa dönemde mali ve para politikaların talebin canlandırılmasına yönelik olduğunu ifade etti.

İkinci önceliğin ise bankalara olan güvenin korunması ve finansal sektörün yeniden uluslararası alanda işlevsel hale getirilmesi olduğuna işaret eden Özince, makro ekonomik politikalarda olduğu gibi finansal sektörün gözetim ve denetiminde de uluslararası yaklaşımların ön plana çıkacağını belirtti.

Ersin Özince, henüz tartışılan düzenlemelerin, gelişmekte olan ülkelerin ve sermayenin kıt, aracılık maliyetlerinin zaten yüksek olduğu Türkiye'yi de olumsuz yönde etkilemesinin muhtemel olduğuna işaret ederek, "Düzenlemelerin ihtiyatlı bir yaklaşımla izlenmesi, önerilerin bankacılık sektörüne ve ekonomiye etkilerinin uzun bakışlı değerlendirilmesi, mukayeseli üstünlüklerin korunması, uluslararası rekabet gücümüzün artırılması, ekonominin ve finansal sektörün büyümesinin desteklenmesi yönünde kararlar alınması beklenmektedir" şeklinde konuştu.

Türkiye'nin içinde bulunduğu bölgenin yüksek bir ekonomik potansiyele sahip olduğunun altını çizen Özince, şöyle devam etti:
"Bu potansiyelin daha da etkin şekilde kullanılması, bölge ekonomisinin büyütülmesi, halklarımızın refahının artırılması ciddi yatırımlara ve kaynağa ihtiyaç doğuruyor. Bu süreçte finansal kurumlara çok önemli görev ve sorumluluklar düşüyor. Esasen bölgedeki ekonomik ilişkilerin finansmanında bankalarımız arasında varolan ilişkilerin daha da geliştirilmesine ihtiyaç var. Bu nedenle Arap Bankalar Birliği ile Türkiye Bankalar Birliği arasındaki işbirliğinin bu süreci daha da hızlandıracağına inanıyoruz, bunu çok önemsiyoruz ve destekliyoruz."

-"(BULGARİSTAN'DA) İZİN DAHİ ALAMADIK"
Toplantı sırasında gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Özince, Bulgaristan'da banka şubesi açma planlarına ilişkin bir soru üzerine şunları kaydetti:
"O ülkede en büyük yabancı yatırımcıyız, böyle bir izin dahi alamadık. Irak olsun, Suriye olsun en üst seviyede temsilcileri gelip bizi davet ediyorlar. Biz şube açmak istiyoruz. Bugün gideyim yarın Irak'ta şube açabilirim. Eminim Mısır'da böyle bir izni alabileceğiz. Her yerde bir banka sahibi olamazsınız. Her bir küçük ülkede ayrı bir banka satın almaya kalkmamız son derece gereksiz. Ayrıca Türk bankacılığı öylesine gelişmiş boyutta ki şube dediğimiz olay, birçok orada kurulu bankanın gücünün üzerine çıkacaktır."

-"KAZAKİSTAN'DA SONUCA UZAK, RUSYA'DA İSE YAKINIZ"-
Özince, ilgilendikleri diğer ülkelerden Kazakistan'da sonuca uzak, Rusya'da ise yakın olduklarını söyledi.

BDDK Başkanı Tevfik Bilgin'in kış aylarına doğru bankaların tahvil ihracına izin verilebileceği açıklamasının hatırlatılması üzerine Özince, bankacılık sektörü üyeleri de dahil olmak üzere Türk özel sektörünün kendi sermaye piyasasında tahvil ihraç etmesi kadar doğal birşey olamayacağını belirtti.

Özince, bugüne kadar Türk bankalarının birkaç varlığa dayalı menkul kıymet haricinde ihraçlarının çoğunu uluslararası piyasalarda yapmış olmasından şahsen memnuniyet duymadığını ifade ederek, "Ben özellikle konut finansmanı alanının refinansman yapılmazsa ve Türk lirası bazında refinansman sağlanamazsa büyüyemeyeceğini biliyorum. Konut finansmanının büyümesinin de ülkemize birçok açıdan çok büyük yararlar sağlayacağını düşünüyorum. Benim bankam da, rakip bankalar da başta konutla ilgili tahviller ihraç etmeyi amaçlayacaklardır. Ama potansiyel var" değerlendirmesinde bulundu.
AA


Geri Dön