26 / 04 / 2024

Erzurum Çifte Minareli Medrese'nin restorasyonuna 7 milyon TL harcandı!

Erzurum Çifte Minareli Medrese'nin restorasyonuna 7 milyon TL harcandı!

Erzurum Çifte Minareli Medrese'nin restorasyon çalışmaları 5 yıldır devam ediyor. En son su borularıyla gündeme gelen tarihî yapıdaki çalışmalar 10 kez uzatıldı. Restorasyona bugüne kadar 7 milyon TL harcandı.



Selçuklular döneminde yapılan Çifte Minareli Medrese'de 2011 yılında başlatılan restorasyon çalışmaları sonuçlandırılmadı. Erzurum'un sembolü haline gelen medreseyi, her vıl binlerce yerli ve yabancı turist ziyaret ediyor. Ancak restorasyon çalışmaları sebebiyle medrese kapalı. Medresenin kapısından fotoğraf çeken turistler, bu tarihi eseri görememenin üzüntüsünü yaşıyor. 


Çifte Minareli Medrese'nin restorasyon çalışmaları sırasında tartışmaya neden olan bir olaya da imza atıldı. Medresenin dört bir yanına restorasyon gerekçesiyle su borusu döşendi. Çifte Minareli Medrese'nin önce havalandırma için arka bölümüne çelik bir yapı konuldu. Arka tarafa yapılan merpen için cam bölme inşa edildi. 


Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nun onayıyla yapılan restorasyonda, tarihi yapının çatısındaki kar ve yağmur sularını taşıyacak 15 ayrı çelik boru monte edildi. Borular, yapının ön yüzeyinde de rahatlıkla görülüyor. Çifte Minarenin restorasyonu için bugüne kadar 6 milyon 22 bin TL ihale bedelinin yanında ilave işler ve keşif artışlarıyla 7 milyon TL dolayında harcama yapıldı. 



Yeni Hayat Gazetesi


Geri Dön