25 / 04 / 2024

Tarihi Çifte Minareli Medrese yanında temizleme kazısı başlatıldı!

Tarihi Çifte Minareli Medrese yanında temizleme kazısı başlatıldı!

Sivas 'taki tarihi Çifte Minareli Medrese 'nin yanındaki alanda temizleme kazısı başlatıldı. Sivas Arkeoloji Müzesi Müdürlüğü 'nün denetiminde yapılan kazı çalışmasının 15 Kasım'da tamamlanması planlanıyor





Sivas Vakıflar Bölge Müdürü Ali Veral, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, kentteki Selçuklu dönemi eserlerinden tarihi Çifte Minareli Medrese'nin yanında başlatılan temizleme kazısının Sivas için önemli olduğunu söyledi.


Tarihi medresenin Darülhadis kalıntısı olarak bilinen bölümünde, 1963-1965 yıllarında bilimsel bir kazı çalışması yapıldığını belirten Veral, 2008 yılında Selçuklu Parkı kazısında çıkan hafriyatın eserin yanına döküldüğünü ifade ederek, medresenin çevresinin kente yakışır hale getirilmesi için çalışma başlattıklarını dile getirdi.


Bu kapsamda, eserin yanındaki alanda temizleme kazısı başlatılmasına karar verildiğini kaydeden Veral, çalışmaların 15 Kasım'da tamamlanacağını belirtti.


Sivas Arkeoloji Müzesi Müdür Vekili Atılgan Kaya ise temizleme çalışmalarından sonra alanın Selçuklu Parkı'na dahil edileceğini söyledi.


Çalışmaların ardından, Türkiye'de benzeri olmayan bir alan ortaya çıkaracaklarını dile getiren Kaya, çalışmaların çok ince ve detaylı yapıldığını, sıradan bir hafriyat kaldırmadan çok bir bilimsel kazı çalışması titizliğinde yürütüldüğünü söyledi.


Taç kapısı üzerinde yer alan kitabesine göre, İlhanlı Veziri Şemseddin Cüveyni tarafından 1271 yılında yaptırılan Çifte Minareli Medrese, süslemeli taç kapısı ve tuğla-çini örgülü iki minaresiyle dikkati çekiyor.


AA


Geri Dön