19 / 04 / 2024

Erzurum Öşvank Kilisesi'nde restorasyon başlıyor!

Erzurum Öşvank Kilisesi'nde restorasyon başlıyor!

Acil şekilde yapısal güçlendirmeyi içeren restorasyona ihtiyaç duyan tarihi Öşvank Kilisesi onarımına yönelik, Gürcistan ile Türkiye arasında protokol imzalandı ve sözlü mutabakata varıldı.



GÜRCÜ kralının oğulları Bagrat ve Davit tarafından 10. yüzyılın ikinci yarısında ve bölgedeki "haç planına" göre yapılmış en büyük kilise özelliği taşıyan Öşvank Kilisesi, her yıl çok sayıda yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret ediliyor. 


Acil şekilde yapısal güçlendirmeyi de içeren restorasyona ihtiyaç duyan tarihi kilisenin onarımına yönelik, Gürcistan ile Türkiye arasında protokol imzalandı ve sözlü mutabakata varıldı. Restorasyonun başlaması için Gürcü tarafının mütekabiliyet (karşılıklılık) esasıyla ülkedeki bir caminin restore edilmesi ve din görevlisi atanması konusunda girişimde bulunması bekleniyor. 


Restorasyon konusunda Bakanlıkları açısından her şeyin hazır olduğunu vd Gürcü tarafından gelecek "Biz de hazırız" cevabını beklediklerini ifade eden Kültür ve Turizm il Müdür Vekili Hasan Mazltımoğlu. Böylesi uluslararası durumlarda mütekabiliyetin esas alındığını ancak Gürcistan makamlarınca henüz herhangi bir girişimin söz konusu olmadığına dikkat çekerek, "Karşı tarafın mütekabiliyet esasına göre aynı büyüklük, denklik ve önem bakımından bizim bir tarihi yapımızı onarması kaydıyla biz de bu kiliseyi onaracaktık. Gürcistan'da henüz böyle bir şeye teşebbüs edilmediği ve proje geliştirilmediği için buradaki onarım duruyor. Burası kilise olarak, asli yapısına uygun şekilde onarılacak. Onarım aslına göre yapılacak. Figürleri, mimari ve statik yapısı değiştirilmeyecek" dedi. 


Milat



Geri Dön