24 / 04 / 2024

Erzurum’da Puşkin’in kaldığı ev müzeye dönüştürülecek!

Erzurum’da Puşkin’in kaldığı ev müzeye dönüştürülecek!

Rusya’nın Ankara büyükelçisi Aleksey Yerhov, Ezurumdaki yetkililerin, büyük Rus şairi Aleksandr Puşkin’in 1829 yılında geldiği Erzurum’da kaldığı evde Puşkin Müzesi açmayı planlıyor.



Rusya’nın  Ankara  büyükelçisi Aleksey Yerhov, Ezurumdaki yetkililerin, büyük Rus şairi Aleksandr Puşkin’in 1828-1829 Rus-Osmanlı savaşı sırasında 1829 yılında Erzurum’da kaldığı evde Puşkin Müzesi açmayı planlıyor.

Sputniknews'ta yer alan habere göre, Rusya Diplomasi Çalışanları günü kapsamında basın toplantısı düzenlendi. Toplantıda konuşan Yerhov, diplomatik çalışmalarında geçen yıl karşılaştığı ilginç bir olayı anlatması ricasına karşılık olarak şu açıklamalarda bulundu:

"Geçen yıl Türkiye'nin doğu illeri Kars ve Erzurum'u ziyaretim benim için çok, ama çok ilginçti. Çünkü bu iller, Rusya tarihiyle, Rus-Türk ilişkilerinin tarihiyle çok yakından ilişkili. Erzurum'da, Aleksandr Sergeyeviç Puşkin'in bir gece geçirdiği ve ‘Erzurum Yolculuğu' adlı eserini yazdığı evde bir Puşkin Müzesi açılacak."

Müzenin sadece Erzurumlular için değil bu bölgeyi ziyaret edecek turistler için de çok ilginç olacağını  söyleyen Yerhov, ziyaretçilerin gelmesinin, ‘kayak sporları açısından olduğu gibi tarihi ve doğal güzellikleri tanımak açısından da turistik perspektifi genişleteceğini' kaydetti.

Antalya Sosyalist Yaşam Müzesi ile ilgili açıklamalarda bulunan Yerhov, "Hayatının büyük bölümünü SSCB'de geçiren biri olarak pioner üniformalarını, sırt çantalarını ve diğer şeyleri görmek beni çok duygulandırdı. 11 Şubat'ta burada Andrey Gennadyeviç Karlov'la ilgili bir müze odası açılacak. Açılışta Karlov'un eşi Marina Mihaylovna da hazır bulunacak. Müzenin işletmecilerine, sergi malzemelerinin tamamlanmasında yardımda bulunmaya söz verdik" dedi.

Rus Büyükelçi Yerhov, tatillerini Türkiye'de geçirmeyi planlayan turistlere de bir mesaj verdi. Elçi, "Türkiye, sadece yurttaşlarımızın büyük değer verdiği sahil dinlenmesi açısından değil tarihi ve mimari anıtlar açısından da çok ilginç bir ülke. Turistlerimize, bu harika ülkeyi gezerken bunu da unutmamalarını öneririm'' dedi.


Geri Dön