26 / 04 / 2024

Esenler Belediyesi, her gün bir binayı yıkıp yeniden yapıyor!

 Esenler Belediyesi, her gün bir binayı yıkıp yeniden yapıyor!

Esenler Belediyesi, vatandaşların da katılımıyla 5 ay içinde neredeyse her gün bir binayı yıkıp yeniden yapmaya başladı. Başkan Tevfik Göksu, meskenlerin kıymetini artıran dönüşüm çalışmalarının 4 ayrı bölgede devam ettiğini ifade etti



İstanbul'da kentsel dönüşüm çalışmaları hızla devam ediyor. Esenler'de dönüşüm büyük ölçüde vatandaş eliyle yapılmaya başladı. Yılın ilk 5 ayında Esenler'de hemen her gün bir bina yıkılarak yeniden yapılmaya başladı. Vatandaş eliyle kentsel dönüşümün daha etkili olacağını belirten Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu "Afet kanunu ile dönüşümün önü açıldı. Ocak ayından beri neredeyse her gün bir bina yıkılıp yeniden yapılmaya başladı. Yılbaşından beri 143 binanın yıkımı yapıldı. Yenilenen konutların değeri ise neredeyse 4 kat artıyor." diye konuştu.


Geçtiğimiz yıl Van'da meydana gelen depremin ardından yurt genelinde kentsel yenileme çalışmaları hız kazandı. Kentsel dönüşümün önünü açacak Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Yasası TBMM'de kabul edilerek hayata geçti. Kentsel yenileme projesiyle deprem ölçekli çalışmaların yapılmaya devam ettiği Esenler'de hayata geçirilen projeler TOKİ, İBB ve Esenler Belediyesi birlikteliğiyle hızlı bir şekilde yürütülüyor. Kentsel dönüşüm çerçevesinde Esenler'de toplam 3 bin 250 konutun inşaatına başlandı.


Esenler'de vatandaş eliyle kentsel yenilemeyi önemsediklerini anlatan Göksu sözlerine şöyle devam etti:


Dönüşüm çalışmaları 4 farklı bölgede devam ediyor. Kentsel dönüşüm süreci gerçekten çok uzun bir süreç. Bugün kentsel dönüşüm yapıyorum, dediğinizde en erken iki yıl içinde kazmayı vurabiliyorsunuz. 


Afet yasası kapsamında Havaalanı Mahallesi'nin yenileme çalışmalarının başlayacağını belirten Göksu, şöyle konuştu: 


Burada yapacağımız kentsel dönüşümü vatandaş talep etti. Burası 72 bin metrekarelik bir alan. Şu anda bin 210 tane konut var. Yasa kapsamında verilmesi gereken devlet katkılarını alarak model bir dönüşüm yapmak istiyoruz. 


Tevfik Göksu, Esenler'de yapılan bir anket sonucu halkın yüzde 78'inin dönüşüme evet dediğini söyledi. Anketin sokak sokak gezilerek yapıldığını vurgulayan Göksu "Dönüşüm çalışmalarının yapıldığı yerlerde bu destek yüzde 95'e çıkıyor." şeklinde konuştu. Esenler'de kentsel dönüşümün 10 yılda tamamlanacağını ifade eden Göksu "Konut rezerv alanlarımızın olmaması büyük sıkıntı. İlçemizde bir kilometrekarede 68 bin kişi yaşıyor. Biz zorluklar içinde kentsel dönüşümü yapmaya çalışıyoruz. Yenilenen inşaatların metrekaresi 700 liradan 2 bin-2 bin 500 liraya yükseliyor." dedi. 


Dönüşümün önünü açmak için imar artış hakları verileceğini dile getiren Göksu, şu bilgileri verdi: "Uzun vadede burası bir gökdelen şehri olacak. Zeminde sosyal donatı alanları oluşturacağız. Fikirtepe'de olduğu gibi imar hakları artacak. Vatandaşlar kendi aralarında ada bazında anlaşarak geldiklerinde dönüşümü sağlayacak kolaylıkları yapıyoruz."


Dönüşüme başlanan mahalleler


Oruç Reis Mahallesi


Oruçreis Mahallesi'ndeki kentsel yenileme 72 bin 80 metrekare alana sahip bölge içinde yürütülüyor. Bölge nüfusu yaklaşık 8 bin kişi. Alanın hissedar sayısı ise 600 kişi. Bölgede 389 yapı ve bin 990 bağımsız birim bulunuyor. Mülkiyet sorunlarını çözecek proje ile kentsel yenileme ile donatı standartları ve yapı kalitesi yüksek; yaşanabilir kentsel mekânların oluşturulması hedefleniyor. Proje için tahsis edilmiş olan rezerv konut alanında 262 adet konutun yapımına başlandı ve inşaatlar devam ediyor.


Çiftehavuzlar Mah.


Çiftehavuzlar Mahallesi'ndeki kentsel yenileme projesi de 85 bin 300 metrekare alan içerisinde yürütülüyor. Alanın nüfusu yaklaşık 3 bin 200 kişi. Bölgede 109 parsel, 154 yapı ve 854 bağımsız birim bulunuyor. İlçe geneline göre nispeten yapı ve nüfus yoğunluğunun düşük olduğu Çiftehavuzlar içinde belirlenen bölgenin planlı biçimde yeniden ele alınarak, kentsel donatı standartları yüksek, depreme dayanıklı, sağlıklı bir yerleşim düzeninin sağlanması ile, ilçede kentsel yenilemeye ivme kazandırabilecek. Proje alanı içinde yaklaşık bin 500 konut üretilmesi hedefleniyor.


Turgut Reis Mahallesi


Turgutreis Mahallesi'ndeki kentsel yenileme projesi 8 bin 800 metrekare alan içinde yürütülüyor. Söz konusu alanda 282 adet konut üretimine başlandı. Alanın içinde kamulaştırma çalışmaları yapılarak vatandaşlarla uzlaşma sağlanmış durumda. İnşaatlar devam ediyor.


Zaman


Geri Dön