25 / 04 / 2024

Esenler'de 30 bin konut riskli!

Esenler'de 30 bin konut riskli!

Kilometrekareye 68 bin kişinin düştüğü Esenler’de kentsel dönüşüm çalışmaları hızla sürüyor. 25 bin konutun dönüşüme girdiği ilçede 150 bin kişi deprem riskinden kurtuldu.



Deniz kumundan yapılan beton, kolon bile kullanılmayan mimari yapı, hiçbir mühendislik hizmeti görmemiş kaçak yapılarıyla İstanbul’un en riskli deprem bölgeleri arasında yer alan Esenler’de 25 bine yakın konut dönüşüme girdi. 17 Ağustos depreminin yıldönümü dolayısıyla Esenler’in deprem hazırlıkları hakkında bir basın toplantısı düzenleyen Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu Esenler’de bir taraftan devlet eliyle, bir taraftan da özel sektör kanalıyla kentsel dönüşüm çalışmalarının büyük bir hızla devam ettiğini söyledi. 


30 BİN KONUT RİSK TAŞIYOR 


Esenler’de 30 bin 89 konutun deprem riski taşıdığını hatırlatan Başkan Göksu,  “2009'da göreve geldiğimizde yüzde 85 olan riskli yapı oranını, 6 yılda yüzde 72'ye indirdik. Bu süre içinde kentsel dönüşüm çalışmalarıyla 24 binin üzerinde konut yenilendi ya da yenilenme sürecine girdi. Böylece 150 bin kişi deprem riskinden uzaklaştırıldı. Güvenli ve sağlıklı konutlara kavuşturuldu" dedi. Esenler'deki yanlış yapılaşma ve mühendislik hizmeti alınmadan inşa edilen konutlara ait çarpıcı fotoğrafları paylaşan Başkan Göksu, “Esenler'de 70 bin konutun yenilenmesi gerekiyor. Başbakanımız Ahmet Davutoğlu'nun açıkladığı tarihi proje kapsamında 45 bin konutu yenileyeceğiz” ifadelerini kullandı. 


1 MİLYONLUK KURTARMA ARACI


Başkan Göksu, olası bir deprem halinde her türlü arama kurtarma malzemesine sahip özel donanımlı AFAD aracını tanıttı. Göksu, Esenler Belediyesi Arama Kurtarma Ekibi'nin hizmetine verilen aracın yaklaşık 1 milyon TL’ye mal olduğunu söyledi.  Program, Esenler Belediyesi Arama Kurtarma Ekibi (ESKAT)’ın senaryo gereği depremde araç içinde mahsur kalan yaralıyı kurtardığı tatbikatla son buldu.


ÇOCUKLARA TABUT BIRAKMAYIN


Kentsel dönüşüme vatandaşın ciddi emek vermesi gerektiğine dikkat çeken Göksu, konuşmasında siyasilere de çağrıda bulunarak şunları söyledi: “Siyasi akıl, kentsel dönüşümü kendi çıkarlarına kurban etmemeli, vatandaşın geleceğiyle oynamamalı. Biz her zaman şunu söylüyoruz: Çocuklarımıza tabut değil konut bırakalım. 17 Ağustos sonrası üzerimize düşen sorumluluğun farkındayız. Bu konudaki çalışmaları hızlandırmak için başta medya ve vatandaş olmak üzere tüm kesimlerin desteğini bekliyoruz."


Akşam


Geri Dön