25 / 04 / 2024

Esenler'de imara açılan alanlar rant kapısı olmamalı!

Esenler'de imara açılan alanlar rant kapısı olmamalı!

Esenler'de Milli Savunma Bakanlığı'na bağlı 8 buçuk milyon metrekarelik askeri alanın ilçe belediyesine devredilmesiyle bazı kişi ve kuruluşlara rant oluşturulduğu öne sürüldü.



Esenler'de Milli Savunma Bakanlığı'na bağlı 8 buçuk milyon metrekarelik askeri alanın ilçe belediyesine devredilmesiyle bazı kişi ve kuruluşlara rant oluşturulduğu öne sürüldü.


Esenler Havaalanı Mahallesi'nde yapılan imar değişikliği ile kat sayısının artırıldığını iddia eden Cumuhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Sekreteri Gürsel Tekin, 2012 yılında Bakanlar Kurulu tarafından riskli alan ilan edilerek imara açılan mahalledeki alanın ranta kurban gitmemesi gerektiğini söyledi. Bölgenin bir seneden beri bakanlıklar arasında müzakare edildiğini hatırlatan Tekin, hak sahipleriyle yapılan anlaşmadan sonra yeni bir plan değişikliğinin olduğunu ve birilerine rant sağlandığını iddia etti. Tekin, “Esenler'de devam eden kentsel dönüşüm projesiyle bin 407 daire ve 32 dükkânın hak sahiplerine verilmesi planlanıyor. Projenin 2015 yılının sonlarına doğru bitmesi hedefleniyor.” dedi.


CHP Genel Sekreteri Tekin, şöyle konuştu: “Burada ciddi bir kafa karışıklığı var. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ‘2.5 milyonluk yeni bir şehir geliyor' dediğinde burayı kastetmişti. Oraya park falan yapılmıyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş, ‘Burası dünyanın en büyük parkı olacak'; Başbakan Ahmet Davutoğlu da ‘90 bin konutluk bir proje geliyor' demişti. İki yıl sonra bakan Nurettin Canikli ise arsanın AVM olacağını dile getirmişti.”


Tekin, söz konusu yerin ranta açılması halinde takipçi olacaklarını belirtirken, “Burası  vatandaşın hakları dışında ranta açılırsa birilerine peşkeş çekilirse Cumhuriyet Halk Partisi olarak takipçisi olacağız.” ifadelerini kullandı.


Esenler Belediye Meclisi CHP  Grup Başkanı Mustafa Usta, “2.5 milyon metrekarelik bir şehir parkı yapılacağından bahsediliyor. Fakat biz yeşil bir alan göremedik. Binalar dikilmiş. Tamamını yapılaşmaya açmış gibi görünüyor. Gelecekteki planı da göreceğiz.” dedi. Usta, “Plan tadiliyle 3 emsal başlatılan yoğunluk yaklaşık olarak 8.3'e yükseldi. Emsal de yaklaşık 6–6.5'e çıkartıldı. Fakat maksimun 1.20 artırılabilir.” diye konuştu. Esenler Havaalanı Mahallesi sakinlerinden Batuhan Coşkun ise, “İlk planlara göre bu kadar yüksek katlı binalar söz konusu değildi. Kentsel dönüşüm için yapılan binalardan evleri yıkılanlar da şikayetçi. Hangi daireye ve nasıl bir daireye taşınacaklarını bilmiyorlar.” dedi.


Zaman


Esenler'de askeri alanda neler yapılacak?


Geri Dön