19 / 04 / 2024

Eşin rızası yoksa ev satışı da yok!

Eşin rızası yoksa ev satışı da yok!

Medeni Kanunu aile konutu olarak belirlenen evi özel koruma altına aldı. Aile konutu ise artık eşin rızası olmadan satılamıyor.



Medeni Kanunu aile konutu olarak belirlenen evi özel koruma altına aldı. Aile konutu, tapuda eşlerden sadece birisi adına kayıtlı olsa da, tapuda adı yazan kişi, eşinin rızası olmadan konutu satamıyor.

Takvim Gazetesi köşe yazarı Feride Hilal İmal, bugünkü yazısında konuyla ilgili olarak okuyucusunun sorduğu 'Evimizin tapu kaydında aile şerhi var. Satış gerçekleştirmek zorundayız fakat eşim bu işleme onay vermiyor. Ne yapabilirim?'' sorusuna cevap verdi. İşte o yazı...

Evimizin tapu kaydında aile şerhi var. Satış gerçekleştirmek zorundayız fakat eşim bu işleme onay vermiyor. Ne yapabilirim?

Ailenin menfaatinin söz konusu olduğu durumlarda satışa rıza göstermeyen eşiniz için hakim müdahalesi talep edebilirsiniz. Bunun için aile mahkemesine başvurmanız gerekmektedir.

Yargıtay 2’nci Hukuk Dairesi, konuyla ilgili şu emsal kararı vermişti:

“Aile konutunun maliki olan eş, konuttaki yaşantıyı güçlüğe sokacak biçimde ’tek başına’ sınırlandıramaz. Bu sınırlandırma ancak diğer eşin rızası alınarak yapılabilir. Her ne kadar ipotek doğrudan doğruya aile konutundan faydalanma ve oturma hakkını engellemiyorsa da hak sahibi eşin kötü niyetli işlemleriyle konutun elden çıkarılma tehlikesi nedeniyle ipotek işlemine diğer eşin açık rızası şarttır.”

Eş rızası olmadan konut satılır mı?

Aile konutu şerhi nedir? Nasıl konulur?

 


Geri Dön