25 / 04 / 2024

Eş rızası olmadan ev satılır mı?

Eş rızası olmadan ev satılır mı?

Bir kimse, eşiyle beraber yaşadığı, aile hayatı sürdürdüğü aile konutunun üzerinde, eşinin rızası olmadan bazı tasarruflarda bulunamıyor. Peki, eş rızası olmadan ev satılır mı?



Eş rızası olmadan ev satılır mı?

Aile konutu, eşlerin çocuklarıyla beraber oturmak için birlikte seçtikleri, yaşamlarını sürdürdükleri, herkesçe bilinen ve belirlenebilen yerleşim yeri olarak tanımlanabiliyor. 


Aynı zamanda barınma ihtiyacını karşılayan, aileyi bir arada ve ayakta tutan, ekonomik değerinin yanı sıra manevi değeri de bulunan bir gayrimenkul olarak da ifade etmek mümkün.


Aile konutu şerhi, tapu kendisine ait olmayan eşe verilmiş çok önemli bir hak olarak biliniyor. Bir konutun tapuda aile konutu olarak şerh edilmesi için birtakım şartların gerçekleşmesi gerekiyor.


Aile konutu şerhi bulunan gayrimenkulün satılması veya kiraya verilmesi için eşin “eş muvafakatnamesi” olarak adlandırılan onayın verilmesi gerekiyor. 


Medeni Kanun'a göre eşlerden biri, diğer eşin açık rızası bulunmadıkça, aile konutu ile ilgili  kira sözleşmesini feshedemiyor, aile konutunu devredemiyor veya aile konutu üzerindeki hakları sınırlayamıyor. 


Rızayı sağlayamayan veya haklı bir sebep olmadan kendisine rıza verilmeyen eş,  hâkimin müdahalesini isteyebiliyor. 


Eş muvafakatnamesi izni nasıl alınır?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com



Geri Dön