19 / 04 / 2024

İpotekli ev satılır mı?

İpotekli ev satılır mı?

İpotekli bir evin satılması mümkün. Sadece atılacak adımları bilmek gerekiyor. İpotekli ev satılır mı? sorusunun detaylı yanıtları bu haberde...




İpotekli ev satılır mı? Evet, ipotekli bir evin satışı mümkün. Konut kredisi kullanarak satın aldığınız evin kredi taksitlerini ödemekte sıkıntı çekiyorsanız, evi elden çıkarma şansınız var. Bu durumda yapmanız gereken evi satın alacak kişiyle anlaşarak, banka işlemlerini halletmek. Burada atlanmaması gereken husus ise; bankaya olan kredi borcunuzu erken kapatacağınız için erken kapama cezası ödeyeceğiniz.


Ancak evi satın alacak kişinin peşin parası da bulunmayabilir. Bu durumda bankanın onayını alarak, konut kredisini yeni ev sahibine devredebilirsiniz.


İpotekli evi alanlar...

Bir konut alırken, öncelikle konutun tapudaki durumuna bakmak gerekiyor. Eğer alacağınız ev üzerinde ipotek varsa, alım işlemlerini gerçekleştirmeniz de mümkün. Böyle bir durumda yapmanız gereken evin üzerindeki ipoteği kaldırmak. Bunun için eski ev sahibinin bankaya olan borcunu kapamanız yeterli. Eğer borcu kapamak için peşin paranız yoksa, farklı bir bankadan kredi çekme şansınız da bulunuyor.


İpotekli tapu devri nasıl yapılır?

Gelelim iprekli tapu devrinin nasıl yapıldığına. Tapu müdürlüğü ipoteği kabul etmeden taşınmazı adınıza tescil etmiyor. Eğer ipoteği kabul edecekseniz ipotek alacaklısından borç miktarı, faizi ve tüm masrafları öğrenerek gayrimenkulü satın almanız daha güvenli olacaktır. Bu çerçevede, ipotekli bir gayrimenkulü satın alırken, ipotek borcunun kesin ve güncel miktarını öğrenmek ve bu bedelin satıcının size önerdiği satış bedelinden düşürülmesi yararınıza olacaktır.


Tapusu yoksa

Tapusu olmayan bitmemiş bir projeden konut satın almak için ise önce eski satış vaadi sözleşmesinin iptal edilmesi ve yeni bir satış vaadi sözleşmesi yapılması gerekiyor. Bundan sonra alıcı krediyle konutu alıyor ve yeni ipotek koyuluyor. Bu işlemi gerçekleştirmek ise daha karmaşık bir süreci kapsıyor. 




Geri Dön