26 / 04 / 2024

Eski binalara mantolama zorunlu mu?

Eski binalara mantolama zorunlu mu?

Günümüzde en çok kullanılan ısı yalıtım sistemi olan mantolama Binalarda Isı Yalıtımı Yönetmeliği ile zorunlu hale getirildi. Peki, eski binalara mantolama zorunlu mu?



Eski binalara mantolama zorunlu mu?


Mantolama basit olarak, dışarıdaki ısıyı içeriye sokmadan, içerideki ısıyı korumak amacı ile yapının bir bakıma manto içine alınması yani ısı yalıtım malzemeleri ile kaplanması işlemi olarak biliniyor. 


Teknik olarak ise ısı yalıtımı, herhangi bir ısı köprüsü oluşmayacak şekilde, gerekli ısı izolasyon katsayısına ulaşmak için bina dış yüzeylerine yapılan ısı izolasyonu şeklinde tanımlanıyor.


Mantolama, sadece kışın içerideki sıcak havanın dışarı çıkması anlamına gelmiyor. Aynı zamanda yaz aylarında da içerideki soğuk havanın dışarı çıkmasına engel oluyor ve iç kısımların ısı kaybını da azaltıyor. 


Eski binalara mantolama zorunlu mu?

2000 yılında 24043 sayılı resmi gazetede yayınlanan Binalarda Isı Yalıtımı Yönetmeliği ile mantolama uygulaması binalar için zorunlu tutuluyor. Yeni yapılan tüm yapılar, bu yönetmelik dahilinde mantolama yapılarak inşa ediliyor. 


Yönetmelik esaslarına göre, 2017 tarihine kadar eski binaların da mantolama yaptırmaları gerekiyordu. Aksi takdirde cezai yaptırımlar söz konusu oluyor. Mantolaması yapılmayan evler üzerinde alım-satım, kiralama gibi işlemler yapılamıyor. Bunun yanı sıra doğalgaz ve kombi gibi uygulamalar da yaptırılamıyor.


Mantolama yapmak şart mı?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com



Geri Dön