24 / 04 / 2024

Eskişehir Kent Sempozyumu gerçekleşti!

Eskişehir Kent Sempozyumu gerçekleşti!

Eskişehir Kent Sempozyumu'nun son oturumu Kent, Emek, Demokrasi ve Hukuk başlıklı panel düzenlendi. Panelde konuşan TMMOB Mimarlar Odası Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Muhçu, kentsel dönüşümü anlattı.



Eskişehir Kent Sempozyumu'nun son oturumu olan  Kent, Emek, Demokrasi ve Hukuk başlıklı panel gerçekleşti. 


TMMOB tarafından  Hasan Polatkan Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen paneli, TMMOB Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Besleme yönetti. TMMOB Mimarlar Odası Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Muhçu, Ziraat Yüksek Mühendisi Gökhan Günaydın ve Ekonomist Mustafa Sönmez panele konuşmacı olarak katıldı. 


Ekonomist Mustafa Sönmez, yaptığı konuşmasında “İnsanlara yol, su, elektrik satılıyor, İstanbul Belediyesi’nin devasa bir bütçesi var. Peki bu bütçe üzerinde halkın bir söz hakkı var mı” diye sordu. Amacın bir kâr ve sermaye birikimi sağlamak olduğunu dile getiren Mustafa Sönmez, “Bu da inşaat üzerinden gerçekleştiriliyor, bu bilinçli bir seçimdir, çünkü inşaat üzerinden bir rejim inşa edildi, yandaş sermayedarlar palazlandı, bir parti devleti oluşturuldu, parti=devlet oldu” dedi.


TMMOB Mimarlar Odası Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Muhçu, Almanya’nın Hamburg kentinin bir çöküntü bölgesinde hayata geçirilen kentsel dönüşüm örneğini Türkiye'deki ile karşılaştırdı. Muhçu, “Kentsel dönüşüm afet bölgelerinin, çöküntü alanlarının yeniden inşa edilmesi demekken, bizde ülkenin tümü kentsel dönüşüm alanına dönüştürüldü. Bundan kentlerde yaşayan halklar değil, sermayedarlar kazançlı çıktı” diye konuştu. İnşa edilen bölgede enerji ihtiyacının tümünün jeotermal kaynaklardan sağlandığını anlatan Muhçu, “Bizde ise Antalya’daki 5 yıldızlı otellerin enerji kaynakları ihtiyaçları hükümet tarafından karşılanmaktadır. Güneş enerjisi ya da rüzgar enerjisi kullanılmamaktadır. Örneğin Kartal’daki kentsel dönüşümde 1 mimar görev alırken, Almanya’dakinde ise 700 civarında mimar ve şehir plancısı görev almıştır” diye konuştu. 



Milli İrade


Geri Dön