28 / 03 / 2024

Esnafların dükkanları kapalı ama kiralar ödeniyor!

Esnafların dükkanları kapalı ama kiralar ödeniyor!

Esnaf ve çalışanlar bir araya gelerek KABARE’yi kurdu. Ankara’da kurulan platform, mekanların iflas eşiğinde olduğuna dikakt çekti ve 'Ya bizi de açın ya da haklarımızı bize verin' çağrısında bulundu. 



Kovid-19 salgını sebebiyle aylardır kapalı olan, dükkanların esnaf ve çalışanları bir araya gelerek Kafe-Bar-Restoran Çalışanları ve İşletmecileri Dayanışma Platformu’nu (KABARE) kurdu. BirGün'de yer alan habere göre; geçtiğimiz ay Ankara’da yüzün üzerinde işletme sahibinin kurduğu KABARE, yaşadıkları sorunları kamuoyuna ve devlete duyurabilmek için çeşitli toplantılar düzenleme kararı verdi.

Platform tarafından yapılan açıklamada yüzbinlerce insanın işsiz ve güvencesiz kaldığını, mekânların çöküşte olduğu belirtildi. “Ya bizi de açın ya da haklarımızı bize verin” denilen açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

“AVM’lerin, otellerin, spor Salonlarının ve hatta kayak merkezlerinin açık olmasına rağmen kapanmak zorunda kalan mekânları iflas sürecine götürmekte. Yine aynı eşit olmayan koşullar, sosyo-ekonomik ve psikolojik bir çöküntü yaratmakta; bu nedenlerden kaynaklı intihar oranları hızlıca yükselmekte. Salgının mücbir sebep sayılmamasından kaynaklı birçok esnaf hacizlik durumda.”

Esnafların dükkanları kapalı ama kiralar ödeniyor!

MEKÂNLAR KAPALI AMA KİRA ÖDÜYORUZ

Açıklamada, mekânların kapalı olmasına rağmen kira ödemek durumunda bırakıldıkları ifade edildi: “Kapalı olmamıza ve para kazanamamıza rağmen doğalgaz-elektrik ve su faturaları gelmeye devam ediyor. Ödeyemezsek aboneliklerimiz iptal ediliyor. Aboneliğini dondurmaya çalışanlardan ise kapalı kaldıkları kadar ayın haracı talep ediliyor. Beklediğimiz destek, ‘esnafa sahip çıkılması, sahip çıkılamıyorsa da mekânların açılması.’ Emin olun bizler AVM'ler ya da kayak merkezleri kadar toplum sağlığına tehlike değiliz. Kafe-Bar-Restoran Çalışanları ve İşletmecilerinin özlük haklarının düzeltilmeli. Sabah 5 e kadar açık tutulabilen bar ruhsatlı mekânlar üzerinden yapılan mekan statüsü ayrımcılığına son verilmeli.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan kira desteği açıklaması!


Geri Dön