26 / 04 / 2024

Etem Özçelik: İthal mobilyanın vergisi artmalı

Etem Özçelik: İthal mobilyanın vergisi artmalı

Modoko Başkanı Etem Özçelik, Ocak-Ağustos döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 220 artış gösteren cari açıkla ilgili değerlendirmelerde bulundu  



Geçen yıl sekiz ayda 8 milyar 735 milyon dolar olan cari açık, bu yılın aynı döneminde 27 milyar 978 milyon dolara ulaştı. Modoko Başkanı Etem Özçelik, Ocak-Ağustos döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 220 artış gösteren cari açıkla ilgili değerlendirmelerde bulundu.  

Özçelik, œKriz nedeniyle ithalat yavaşlamış ve dış ticarette makas kapanmıştı. şžimdi tekrar cari açık gündeme geliyor. Evet, Türkiye'nin hızlı büyümesi için yeterli iç tasarrufu yoktur ve bu büyümenin finansmanının sürekli olması yabancı sermayeye bağlıdır. Kamuda özelleştirmeler geride kalmıştır. Ayrıca geçmiş yıllara baktığımızda büyüme ile ithalat arasında önemli bir bağ olduğunu görüyoruz. Bunu inkar etmiyoruz.  Dolayısıyla da cari açık verilmesi normal görünüyor. Ancak ülkemiz ekonomisinin gelişmekte olan ülkeler kategorisinde olduğu da unutulmamalıdır. Bu açıdan genel ekonomi ve temsilcisi olduğum mobilya sektörünü ilgilendiren endişe verici durumları da belirtmem gerekiyor dedi.

Etem Özçelik œSon günlerde cari açığın kapanmasıyla ilgili öneriler kamuoyunda yer alıyor. Bu önerilere tam olarak katılmadığımızı belirtmek isterim. Bugüne kadar Hükümetin belli ölçülerde sektörlere verdiği desteği, bundan sonra da sürdürmesini, özellikle cari açığa dikkat ederek bunu yapmalarını talep ediyoruz. Nükleer santral kurulması ve enerji ihracatına atıf yapması konusunda bazı endişelerimiz var. Bu bizim içerisinde bulunduğumuz reel ekonomiye çok uzun vadeli bir strateji olabilir. Ancak bunun kısa vadede sorunu çözeceğini düşünmüyorum. Bugün tarım ve hayvancılıkta yaşanan sorunların bizlerde de yaşanmaması için tedbir alınmalı. Sektörlerin bitmemesi için sesimizi yükseltiyoruz  diye konuştu.  

Özçelik çözüm olarak ise şunları sıraladı: Uzun vadede cari açığın azalması için rekabetçi bir reel sektör ve ihracat stratejisi geliştirilmeli. Turizm gelirlerinin artırılmasına yönelik tedbirler alınmalı. Mobilya sektörü için ise ithal mobilyanın vergisi artırılmalı.  


Geri Dön