26 / 04 / 2024

Etiya Silikon Vadisi'nde ofis açtı!

Etiya Silikon Vadisi'nde ofis açtı!

ODTÜ mezunu üç mühendis arkadaşın kurduğu Etiya, dünyanın teknoloji merkezi Silikon Vadisi'nde ofis açarak, yapay zeka geliştirdi.




ODTÜ mezunu üç mühendis arkadaşın kurduğu Etiya, 12 yılda Oracle, Ericsson, Huavvei gibi dünya devleriyle rekabet eder konuma geldi, dünyanın teknoloji merkezi Silikon Vadisi'nde ofis açarak, yapay zeka geliştirdi. 


ODTÜ mezunu üç mühendis arkadaş, bir süre özel sektörde çalışıyor. Bakıyorlar ki, yaptıkları işin, aldıkları eğitimle bir ilgisi yok, "Üretebilecek kapasitemiz var, ama tekniker gibi çalışıyoruz" deyip, kendi hikayelerini yazmaya karar veriyorlar. 12 yılda kurumsal yazılım alanında Oracle gibi Ericsson gibi dünya devi şirketlerle rekabet eder konuma gelen Etiya'nm hikayesi 2004 yılında böyle başlıyor. Şirket şimdi, Silikon Vadisi'ndeki ofisiyle yapay zeka geliştiriyor, Amerika'da satın almak için şirket avına çıkıyor. Yüzde 100 yerli Türk yazılım firması Etiya'nın yapay zeka çalışmalarını ve global vizyonunu şirketin kurucu ortağı Aslan Doğanla konuştuk... 


¦ Üniversiteden sonra kısa sürede özel sektörü bırakmışsınız. Girişimcilik ruhu mu... 


Ben bilgisayar mühendisiyim. Özel sektörde çalışırken farkettim ki Türkiyede büyük projelerde tamamen yabancı ürünler kullanılıyor. Biz de bu ürünlerin 'Türkiye'de yapılması çok mu zor' dedik, baktık üretebilecek kapasitemiz var ama tekniker gibi çalışıyoruz, 2004 yılında Etiya'yı kurmaya karar verdik. 


TORONTO'DA SİNGAPUR'DA OFİS 


¦ Ne yapıyor Etiya tam olarak? 


Etiya yüzde 100 yerli sermayeyle, yerli çözümler geliştiren Türkiye'nin en büyük kurumsal yazılım şirketi. Uçtan uca bir çözümle müşteri yönetimlerini, sipariş yönetimlerini, katalog yönetimlerini sağlıyoruz. Sektörlere müşteri odaklı olarak dijital dönüşümlerini sağlayabilecekleri çözümler sunuyoruz. Dışandan hizmet alıp onu satan bir şirket değil, Ar-Ge yapan, ürün geliştiren, bu ürün ve hizmetleriyle büyüyen bir şirketiz. Gelirlerimizin yüzde 20'sini argeye ayırıyoruz. 550 kişilik bir mühendis kadromuz var. Sadece Türkiye'de değil, yurtdışı için de bir atılım içerisindeyiz. Etiya International diye bir yapı kurduk. Singapur'da Toronto'da ve Silikon Vadisi'nde ofislerimiz var. Şimdi Dubai'de de ofis açıyoruz. 


¦ 2016 yılı sonu itibanyla ne kadariık bir büyüklüğe ulaştı Etiya? 


Geçen yıl 30 milyon dolar ciro yaptık.


¦ Silikon Vadisi'nde ofis açmaya nasıl karar verdiniz? 


Biz Silikon Vadisi ofisimizi Amerika'yla İstanbul arasında bağı kuran bir bileşen olarak düşünüyoruz. 

Oradaki inovasyon kültürünü benimsemeleri için buradaki çalışanlarımızı da Silikon Vadisi'ne gönderiyoruz. Bir fikriniz varsa ona hak ettiği değeri verecek olan yer Silikon Vadisi'dir. Whatsapp'ın 19 milyar dolara satılması da biraz bunun marketingi gibi. Artık fikri olan herkes soluğu Amerika'da alıyor. 


¦ Peki Türkiye'den Whatsapp gibi bir ürün çıkar mı? 


Kendimizi devlerle kıyaslayıp moral bozmayalım. Bu uzun bir yol ama ben teknoloji çağını her şeyin mümkün olduğu bir çağ olarak görüyorum. 2017 yerli oyuncuların yılı olabilir .


¦ 2017 yılma dair hedefleriniz nasıl? 


Bizim şu anda teklif verdiğimiz büyüklük 90 milyon dolar civarında bunun en az 15-20 miyon dolarının hayata geçeceğine inanıyoruz. Türkiye'de de yüzde 20 büyüme hedefimiz var. Sektör 2 yıldır dijital dönüşüm, İT yatırımlarını yapmadı. Bu yüzden ben 2017'de sektörde ciddi bir hareket olmasını bekliyorum. Kurdaki hareket gözönünde bulundurulduğunda yerli oyuncular iyi birer alternatif olabilir.




¦ Silikon Vadisi'nde yapay zeka ürettiniz. Biraz anlatır mısınız, nasıl bir teknolojiden bahsediyoruz? 


Yapay zeka çocukluğumuzdan beri bilim kurgu filmlerinde geçen bir konuydu. Şimdi realiteye döndü ve ben bunun artık tüm alanlarda hayatımıza gireceğini düşünüyorum. Bizim yapay zekamızTürkiye ofisi Silikon Vadisi'nin ortak ürünü. 1.5 yıllık bir Ar-Ge'nin sonucunda ortaya çıktı. Yazılı metinlerin analizi ve anmasıyla ilgili bir ürün.



Yutulmaya niyetimiz yok biz yutacağız


¦ Yabancı yatırımcılardan ilgi var mı Etiya'ya? 


Dünya devlerinden teklifler alıyoruz. Şu anda ürünlerimiz, yeteneklerimizin globale yayılmadığını düşünüyoruz. Bizi yeni pazarlara açacak, 5 yılda aldığımız yolu 1-2 yılda almamızı sağlayacak stratejik işbirliklerine sıcak bakabiliriz. Biz kendi alanımızda dünyada ilk 3'e girmek istiyoruz. Yazılım katlanarak büyüyen bir sektör. Bu alanda dünya devleri, küçükleri yutarak büyüyorlar. Biz de böyle bir strateji izleyebiliriz. 2017 yılı hedeflerimiz arasında yurtdışında bir şirket satın almak var. Bu doğrultuda Amerika'da görüşmelere başladık bile. ve anlamlanmasıyla ilgili bir ürün. 


¦ Yazılı metnin anlamlanması, nasıl faydaya dönüştürülecek? 


İletişim artık sözlü kanallardan yazılı kanallara geçiyor. Müşterilerin çoğu şikayetlerini vvhatsapp'tan, sosyal medyadan iletiyor. Bunları binlerinin okuması, anlaması gerek. Bizim ürünümüz bunu sağlıyor. Orada neden bahsedildiğini anlıyor, sınıflandırıyor. Görüntü ve ses işleme konusunda da çalışmalarımız sürüyor. Hedefimiz bütünleşik bir yapı oluşturmak. 


¦ Siz bunu ticari bir ürüne dönüştürdünüz mü? 


Evet, Türkiye'nin önde gelen teknoloji şirketlerinden biriyle anlaşma imzalamak üzereyiz. Uzakdoğu'da bir şirket de deneme sürecinde. 


Rakiplerimiz : Oracle, Ericsson 


¦ Uluslararası ihalelerde dünya devleriyle aynı masaya oturuyorsunuz. Nasıl rekabet edebiliyorsunuz? 


Telekom sektöründe dünyadaki operatörlerin yüzde 80'i bizi biliyor. Girdiğimiz ihalelerde karşımıza çıkan oyuncular Oracle, Ericsson Huavvei gibi dünya devleri. Bizim farkımız ise daha çevik olmamız. Hala Kanada'da Rogers Telecom'un ürün kataloğu ve sipariş yönetim sistemini sağlıyoruz. Azerbeycan'da sıfırdan kurulan bir operatörün bütün teknolojik altyapısını inşa ettik. 


Çalışanlarımızdan 4 tane CEO çıkardık 


¦ Start up'ların öneminden bahsettiniz. Siz de yeni fikirleri destekliyor musunuz? 


Etiya Labs diye bir oluşumumuz var. Burada çalışanlarımızın fikirlerini inşa edebilecekleri mekanizmaları geliştiriyoruz. Girişimci olmak isteyen çalışanlarımıza da destek oluyoruz. Kendi içimizden çıkan 4 start up'ımız var. Yani şirketten 4 tane yeni CEO çıkardık. 



Sektörde büyük fırsatlar var 


¦Türkiye yazılım konusunda nerede şu anda. Sektörde fazla yerli oyuncu yok galiba... 


Türkiye'de büyük yabancı oyuncuların ürün ve hizmetleri etrafında büyüyen bir sektör var. Uluslararası iş yapan çok az Türk şirketi var. Aslında sektör aynı zamanda büyük fırsatlar da barındırıyor. Dijitalleşmeyi sanayi devrimi gibi düşünün. Sektörün büyümesi, Türkiye'nin kalkınması için çok büyük fırsatlar var. Ama şirketlerin mutlaka dışarı açılmaları gerek. Türkiye turizm, inşaat gibi konvansiyonel sektörlerle büyüyor. Ancak bu sektörlerin Türkiye'yi getirdiği nokta 10 bin dolarlık gelir seviyesi. Bizim 20 bin 30 binlere çıkmamız gerek. Bunun için yazılım gibi kaldıraç etkisi olan yatırım yapmak gerekiyor. 


Yazılım benzin gibi, koymayan yolda kalacak 


¦Hedefler nasıl sektörle ilgili? 


2023'te 10 milyar dolarlık bir yazılım ihracatı hedefi var. Ben bunun katlanabileceğin} düşünüyorum. Bugün her yerde akıllı şehirler konuşuluyor. Bizim ise gelen her trende, 'burada nasıl büyük oyuncular oluşturabiliriz, bu oyuncuları nasıl yurtdışına götürebiliriz' gözüyle bakmamız gerekiyor. Yazılım arabanıza koyduğunuz benzin gibi, o benzini koymayan ülkeler yolda kalacaklar. Bunun bir devlet stratejisi olması gerek. İT sektörü şu anda çok küçük ama geleceği çok büyük. 

Bilim kurgu filmlerinde izliyorduk, gerçek oldu 


Akşam 


Geri Dön