20 / 04 / 2024

Ev aidatını ödemeyenlere ne ceza veriliyor?

Ev aidatını ödemeyenlere ne ceza veriliyor?

Yönetim planının hazırlanmasında oybirliği gerekirken, değiştirilmesi için bütün kat maliklerinin 4/5'inin oyu yeterlidir. 4/5'inin rızası olmadıkça, ana gayrimenkulün, inşaat, onarım ve tesisler, değişik renkte dış badana veya boya yaptıramıyor.



Kat maliklerinden biri, bütün kat maliklerinin 4/5'inin rızası olmadıkça, ana gayrimenkulün ortak yerlerinde, inşaat, onarım ve tesisler, değişik renkte dış badana veya boya yaptıramıyor. 


TEBLİĞ TARİHİNDEN İTİBAREN BASLAR 

Ödenmeyen aidat vb. için kat maliki, gider ve avans borcu ile gecikme tazminatlanndan kiracısı ile birlikte müştereken ve müteselsilen sorumlu. Ödenmeyen aidatlar için yüzde 5 oranında bir gecikme faizi söz konusu. 

Faiz, mal sahibine durumun tebliğ edildiği tarihten itibaren başlıyor. Aidatları mal sahibi de ödemezse, mal sahibi hakkında haciz takibi yapılabilmesi de mümkün. 


MAL SAHİBİNİN SORUMLULUĞU 

Mal sahibi, kiracının ödemediği aidatlarla ilgili gecikme tazminatını, olayın kendisine bildirildiği tarihten başlamak üzere ödemekle sorumlu. Bildirimden öncesine ilişkin olarak, mal sahibi adına gecikme tazminatı söz konusu değil. 


KİRACININ SORUMLULUĞU 

Kiracılann aidat sorumluluğu, kira sözleşmesinin bitimine kadar devam ediyor. Ancak sözleşme sona ermeden kiracının kiraladığı konut veya işyerini terk etmesi durumunda, aidat ve benzeri ödemelerle ilgili yükümlülüğü devam eder. Diğer taraftan, kiracılar zorunlu giderlere katılmak mecburiyetindeler. Ancak, kiracının sorumluluğu, ödediği kira bedeli kadar. 

Aidat borcu nedeniyle eve ipotek konulabilir APARTMAN aidatı deyip geçmemek lazım. Çünkü ödenmeyen aidat borçlanndan dolayı eve ipotek konulabiliyor. Aidat ödemeyen kat maliki, diğer kat maliklerinin veya yöneticinin açacağı davaya muhatap olabilir. Dava sonucunda borçlu kat malikinden aidatlar tahsil edilemezse, yönetici veya kat maliklerinden birisinin daha ağır bir yaptmm olan ipotek uygulatması söz konusu olabiliyor. Diğer bir ifade ile aidat borcu olan kat malikinin bağımsız bölümüne, diğer kat maliklerinin lehine ipotek konulabiliyor. 


Sözcü


Geri Dön